Lifestyle

Antistres dijeta za mršavljenje

Autor: Žene.ba
Antistres dijeta za mršavljenje

Zamislite kako bi bilo dobro hraniti se namirnicama koja ublažavaju stres i pritom tope kilograme. Ova antistres dijeta za mršavljenje nije još samo jedna u nizu rigoroznih dijeta, nego je koncipirana na izbacivanju i uvođenju određenih namirnica u svakodnevnu prehranu, kako bismo smanjili proizvodnju kortizola u krvi i povećali potrošnju kalorija.

Hrana može ublažiti stres na nekoliko načina. Na primjer, zdjela toplih zobenih pahuljica, povećava razinu serotonina, smirujući hormone stresa. Druga hrana može smanjiti proizvodnju kortizola i adrenalina, hormona stresa koji dugoročno mogu narušiti naše zdravlje, uzrokujući pad imuniteta i porat krvnog tlaka, a mogu potaknuti i lakše nakupljanje kilograma.

Složeni ugljikohidrati
Ugljikohidrati potiču stvaranje serotonina u mozgu. Da biste tijelo opskrbili odgovarajućim namirnicama, najbolje je jesti složene ugljikohidrate, koji se sporije probavljaju. Tu spadaju kruh od cjelovitih žitarica i sjemenki, tjestenina od cjelovitih žitarica ili pak zobene pahuljice koje je najbolje jesti za doručak.

Jednostavni ugljikohidrati
Prehrana bogata jednostavnim ugljikohidratima, nije preporučljiva nikome, a posebno dijabetičarima. To su obično namirnice koje sadrže šećer i bijelo brašno, brzo se probavljaju i pružaju kratkoročno zadovoljstvo.

Ograničite unos jednostavnih ugljikohidrata u organizam ako želite razinu stresa svesti na minimum i potaknuti mršavljenje.

Naranče
Naranče obiluju vitaminom C koji jača imunitet i smanjuje proizvodnju hormona stresa. Istraživanja pokazuju da vitamin C snižava visoki krvni tlak i smanjuje proizvodnju kortizola, što u konačnici može olakšati put do vitke linije!

Špinat
Nedostatak magnezija u organizmu može izazvati glavobolju i umor, što su česti okidači stresa. Jedna šalica špinata sadrži dovoljno magnezija za cijeli dan.

Osim toga, špinat obiluje vlaknima koja potiču probavu i ublažavaju glad. Ako niste ljubitelj špinata, magnezij možete unositi i kao dodatak prehrani!

Riba
Da biste ublažili stres, potrebno je u organizam unositi dovoljne količine omega-3 masnih kiselina, koje se nalaze u ribi poput lososa i tune. Ove zdrave masti mogu spriječiti proizvodnju hormona stresa i pomoći u zaštiti od srčanih oboljenja, depresije i PMS-a.

Osim toga, masnija riba je idealna za skidanje kilograma! Proteini i masti su idealni za ublažavanje gladi i posezanja za nezdravim namirnicama. Za učinkovite rezultate, preporuka je jesti ribu najmanje 2 puta tjedno.

Crni čaj
Crni čaj pomaže u bržem oporavku nakon stresnih situacija. Istraživanja pokazuju da osobe koje piju 4 šalice crnog čaja tjedno, bolje podnose stres. Crni čaj potiče smirenost, koja je itekako potreban u procesu skidanja kilograma.

Pistacije
Pistacije su, kao i ostali orašasti plodovi i sjemenke, dobar izvor zdravih masti. Samo jedna šaka pistacija, oraha ili badema dnevno može smanjiti kolesterol, razinu šećera u krvi i zaštiti organizam od posljedica stresa.

Avokado
Kalij je zaslužan za snižavanje krvnog tlaka, a pola zrelog avokada sadrži više kalija od banane srednje veličine. Ako se želite riješiti masnog tkiva nakupljenog na području trbuha, uvedite avokado u svakodnevnu prehranu.

Sirovo povrće
Hrskavo sirovo povrće može ublažiti stres na mehanički način! Grickanje povrća opušta ukočenu čeljust i sprječava napetost. Osim toga, povrće obiluje vlaknima, što je idealno za probavu i gubitak kilograma!

Mlijeko
Poznato je da čaša toplog mlijeka potiče san. Istraživanja pokazuju da kalcij ublažava anksioznost i promjene raspoloženja povezanih s PMS-om. Osim toga, mlijeko obiluje proteinima koji će omogućiti organizmu da ne pregladni do jutra.

Tjelovježba
Osim uvođenja promjene u svakodnevnu prehranu, jedna od najboljih strategija za ublažavanje stresa i ubrzavanje metabolizma jest redovita tjelovježba. Aerobna tjelovježba pojačava cirkulaciju, ubrzava metabolizam i potiče proizvodnju hormona sreće. Preporuka je vježbati barem 30 minuta, 3 do 4 puta tjedno!

Centar zdravlja.hr