Lifestyle

Da li je vaš partner alkoholičar?

Autor: Žene.ba

Vaš partner izlazi sa kolegama nekoliko puta nedeljno, ali druženje sa njima i klijentima je od vitalnog značaja za njegovu karijeru, zar ne?

On uvek uspeva da uznemiri prijatelje, porodicu i Vas kada je pripit, a kod njega najviše mrzite to što nikada ne zna kada treba da stane kada je alkohol u pitanju. Ali on nema problem sa pićem, je l’ tako?

Ukoliko i vi postavljate ovakva pitanja i dajete sebi iste samoobmanjujuće odgovore – niste jedini!

Propratni efekti ekonomske krize su, između ostalog, i dramatično povećanje zavisnosti od droge i alkohola. Prema nedavnom istraživanju, otkriveno je da jedan od tri muškaraca i jedna od šest žena mogu da budu klasifikovani kao “opasni ljubitelji alkohola”.

Prema Institutu za javno zdravlje, u Srbiji od alkoholizma boluje 25 odsto stanovništva, a više od 40 odsto piće konzumira svakodnevno. Samo 5 odsto građana apstinira od alkohola, 75 odsto pije umereno, a prvi kontakt sa alkoholom se ostvaruje u adolescentskoj dobi između 13. i 15. godine. Najčešći pacijenti Instituta su odrasle osobe između 30 i 50 godina, od kojih 20 odsto vremenom odustane od lečenje. Među zavisnicima je pet puta više muškaraca.

Alkohol se nalazi na trećem mestu među deset vodećih faktora rizika oboljevanja i smrti, a dovodi se u vezu sa 66 različitih bolesti. Zavisnici od te supstance žive čak 15 godina kraće.

Pored svih ovih zabrinjavajućih podataka, treba napomenuti i da je u svakoj porodici sa problemom alkoholizma prisutan neki vid nasilja, najčešće zlostavljanje bračnog partnera i dece. To podrazumeva verbalne uvrede, pretnje, fizičko nasilje, pa i prinudne seksualne odnose Nasilje i alkoholizam su u sprezi i retko se mogu videti zavisnici koji nisu agresivni, iako se samo 20 odsto alkoholičara može odmah "prepoznati".

Postavlja se pitanje – kako prepoznati zavisnika od alkohola i kako mu pomoći?

U svojoj knjizi „Bottled Up“ Lu Luis, koja je živela sa suprugom alkoholičarem 20 godina, sve do njegove smrti 2007, i njen partner i ko-autor dr Džon MekMejhon, koji je ostavio piće 1984. nakon ozbiljnih zdravstvenih problema, objašnjavaju na koji način tačno možete da odredite kada piće postaje za partnera, prijatelja ili člana porodice ozbiljan problem i kako se uhvatiti u koštac sa tim.

Luis i MekMejhon kažu da postoji veoma jednostavan test na osnovu koga možete da vidite da li vam je potrebna pomoć.

Ako pazite da vas osoba zbog koje ste zabrinuti ne uhvati dok ovo čitate, ako ste ikada ukucali u pretraživač „Da li je moj partner/prijatelj alkoholičar“, ako ne verujete osobi do koje vam je stalo da će uraditi sve na vreme i trezveno –problem sa alkoholom je verovatno već uzeo maha!

Do kraja teksta ćemo osobu zbog koje ste zabrinuti zvati „on“, iako se podrazumeva da to može da bude i osoba ženskog pola.

Možda ste se zabrinuli da preterano reagujete, jer „on“ ne propušta priliku da vam kaže da postoje situacije kada može da pije, a da se ne napije. Ali vi ste uvek „na iglama“ čekajući sledeći put kada će uzeti jednu čašu previše.

Prema standardnim udžbenicima, neko može da bude kategorizovan kao nasilnik-alkoholičar, ako je u proteklih 12 meseci došlo do jednog ili više sledećih problema:

- Njegovo ponovno vraćanje alkoholu je dovelo do neuspeha da ispuni obaveze od primarnog značaja u kući, školi ili na poslu
- Lice je pijano u fizički opasnim situacijama, kao što je vožnja
- U alkoholisanom stanju je došlo do problema sa zakonom
- Nastavio je da konzumira alkohol uprkos ponavljanju ličnih i socijalnih problema (na primer, fizičke tuče)

Njegov problem sa alkoholom je verovatno prerastao u zavisnost, ako su u poslednjih godinu dana postojale tri ili više sledećih situacija:

- Potrebna je veća količine alkohola da bi došlo do intoksikacije (trovanja)
- Alkohol se često uzima u većim količinama ili u dužem vremenskom periodu nego što je bilo nameravano
- Postoje neuspešni napori da se kontroliše ili smanji konzumiranje alkohola
- Veliki deo vremena osoba provodi u nabavljanju i konzumiranju alkohola, ali i u oporavku od njegovih efekata
- Odustao je ili smanjio količinu utrošenog vremena na važne socijalne, profesionalne ili rekreativne aktivnosti zbog upotrebe alkohola
- Konzumiranje alkohola se nastavlja uprkos saznanju da ima trenutni ili ponovljeni fizički ili psihički problem, koji je verovatno prouzrokovan ili pogoršan zbog uticaja alkohola (na primer, nastavlja da pije iako je alkohol izazvao pogoršanje stanja čira na želucu)

Dakle, ako se osoba do koje vam stalo uklapa u ovaj “profil”, šta možete da uradite?

Setite se poslednjeg razgovora koji ste imali na ovu temu. Verovatno je započeo zato što ste ga ponovo videli pijanog, a želeli ste da mu skrenete pažnju da ima problem. Istog trenutka je stao uvređen u svoju odbranu i negirao bilo kakav problem, galamio kako bi izlečio svoj ranjeni ponos, a vi ste iz cele priče izašli frustrirani.

Luis i MekMejhon su sastavili spisak mogućih rešenja, koje su bile rezultat višegodišnjeg iskustva sa “obe strane alkohola”. Oni sugerišu da je blagi, pozitivan stav uvek bolji izbor od napadanja.

Normalno je da poželite da vičete, plačete, molite, da prospete piće u lavabo ili da mu zapretite da ćete ga napustiti. Ali to najverovatnije neće imati efekta. Ako želite da se vaše okolnosti promene na bolje, vreme je da naučite neke nove načine ponašanja, pa i da idete protiv svih svojih trenutnih osećaja.

Potrebna vam je LJUBAV

Verovali ili ne, prva stvar koju treba da promenite u svom životu ste vi.

Da li to znači da je njegovo opijanje vaša krivica? Apsolutno ne!

Vaša ljubav treba da podrazumeva sledeće:

- Pustite ga da osetiti negativne posledice svog pijanstva

Gledanje kako se neko bori ili trpi je teško za većinu ljudi. Međutim, štiteći svoje voljene osobe od svih ili bilo kakvog negativnog ishoda, samo mu “pomažete” da ne nauči posledice svojih postupaka.

Ako uvek imate izgovor za svog pijanca i ako se uvek trudite da mu ne bude neprijatno, zašto bi on uopšte želeo da se promeni?

Ako mu umesto toga jasno stavite do znanja da je njegova odluka da pije i sve posledice koje to nosi sa sobom samo njegova odgovornost i da ga više nećete “pokrivati”, čistiti za njim ili ga štititi, onda će početi da oseća efekte svog opijanja, zbog čega će ga to manje privlačiti.

- Optimizujte svoje zajedničko vreme kada je trezan

Iako bi negativno iskustvo koje sa sobom nosi suočavanje sa posledicama ove loše navike trebalo da podstakne promene, takođe je istina da će pijanica verovatno želeti da promeni svoje ponašanje ukoliko postoji i pozitivan podsticaj.

Zbog njegovog ponašanja koje podrazumeva opijanje, laganje i nepouzdanost u takvim trenucima, možete da se razbesnite ili budete ogorčeni, ali moraćete da “stisnete zube” i “nagradite” ga pre nego što se promeni.

Nudeći mu alternative za piće, pokazaćete mu da život može da bude dobar kad je trezan, da vam je stalo i da je na njemu izbor – pa ako odluči da pije to je samo njegova odgovornost.

- Vrednujte ga kao osobu koju volite

U nekom trenutku ćete morati da razgovarate sa njim o ovom problem. Ali budite oprezni sa onim što psiholozi zovu “samo-ispunjavanje proročanstva”. Ova teorija podrazumeva da ćete se često ponašati na način koji je u skladu sa uverenjima o njemu. A to “on“ ne bi trebalo da oseti. U ovom delu strategije, predlažemo da pokušate ponovo da zapalite ljubav koju ste nekada imali (ili možda još uvek imate) jedno za drugo.

- Podstaknite promene

Ovaj korak podrazumeva ohrabrivanje i podršku svakog poteza koji može da dovede do promene, kao što su: smanjivanje konzumiranja alkohola, posete lekaru ili čak rehabilitaciju. Istraživanja pokazuju da je za svaku borbu sa zavisnošću potrebno nekoliko pokušaja, ali da je svaki pokušaj jedan korak bliže ka promeni.

Naravno, zavisnost od alkohola je veliki I kompleksan problem. Međutim, kada konačno prestanete da vičete, plačete i molite i počnete da primenjujete ponašanje opisano u ovom “program ljubavi i podrške”, pozitivne promene će polako početi da se pojavljuju.

Tehnike koje savetuju Luis i Mekmejhon su utemeljene u nauci i istraživanju, a mogu da se pohvale i velikim procentom uspešnosti.

B92.net