upozorenje

Da li pržite na kokosovom ulju: Nutricionisti poručuju da nije zdravo

Autor: Žene.ba
Da li pržite na kokosovom ulju: Nutricionisti poručuju da nije zdravo
FOTO: Ilustracija

Nutricionisti su počeli da upozoravaju da ne vjerujemo svemu što čujemo u medijima o takozvanoj ''superhrani'', a mnogi su u tu grupu svrstavali i kokosovo ulje.

Prvo i najvažnije pitanje koje moramo da postavimo kada pokušavamo shvatiti da li je neka namirnica zdrava ili ne je "Šta ona tačno čini našem organizmu?"

Puno smo čitali o prednostima kokosovog ulja u odnosu na druga ulja za pečenje i prženje, a mnogi od nas ga već neko vrijeme koriste kao zdraviju opciju u kulinarstvu. Ovo se ukusno i mirisno ulje u dijelovima Azije koristi već vijekovima i daje prepoznatljiv ukus različitim azijskim kuhinjama. Nedavno se popularizovalo na Zapadu upravo zbog vjerovanja da je mnogo zdravije od drugih jestivih ulja.

Međutim, neka skorija istraživanja su pokazala da smo ponovo pogriješili u glorifikovanju određenih zdravih namirnica, a ovoga puta se radi upravo o kokosovom ulju.

Stručnjaci Klinike Mayo kažu da se kupci čuvaju, posebno kada je u pitanju kokosovo ulje i vaše srce.

Kardiolog dr Stiven Kopecki kaže da kokosovo ulje nije dobro za zdravlje srca, jer podiže loš holesterol.

"Prije četrdeset godina sprovedena je studija koja je proučavala puter, mast, goveđe ili kokosovo ulje. Koja namirnica vam je najviše podigla loš holesterol? Pogađate? To je bilo kokosovo ulje."

"Znamo da je kokosovo ulje veoma zasićena mast. To je zasićena mast koja se pretvara u holesterol."

Dr Kopecki kaže da je kokosova voda u redu, kao i povremene pahuljice na salatama ili poslasticama. Ali izbjegavajte kokosovo ulje.

"Nemoj to jesti. To zaista podiže vaš loš holesterol."

Dugotrajna konzumacija zasićenih masti ima dokazane negativne uticaje na naše zdravlje, i sve takve namirnice treba da se konzumiraju u vrlo malim količinama ili potpuno izbjegavati. Ishrana koja uključuje zasićene masti povezana je sa povišenim "lošim" holesterolom, koji je jedan od najvećih uzročnika bolesti krvotoka.

Međutim, kada je riječ o kokosovom ulju, nutricionisti kažu da ga ne treba u potpunosti izbjegavati.

Kuhanje sa kokosovim uljem može biti zdravo kada ga koristimo umjereno.

Zato, ako odlučimo da koristimo ovo ulje u kulinarstvu, važno je ne pretjerivati.