Lifestyle

Donosimo vam super recept za zdrave vafle koje ćete rado pripremati

Autor: Žene.ba

Volite vafle, imate kod kuće aparat za vafle koji ste iskoristili jednom ili pak niti jednom. Evo malo motivacije da ga konačno stavite u pogon, a sigurni smo kako će to biti samo početak jer vafli su stvarno odličan i fin obrok za početak dana, a možete ih jesti u bezbroj kombinacija kada su u pitanu nadjevi. Jedan vrlo zdrav recept pronašli smo gastro blogu Delicious and healthy by Maya, a kako ih pripremiti čitajte u nastavku...

Sastojci

720 ml zobenog mlijeka
100 g heljdinih sjemenki
1 g zobenih pahuljica
1/2 kašika bademovog brašna
4-5 datulja
1 kašika koksovog šećera
1 kašika chia sjemenki
1 kašika zlatnog lana
1 kašika ljuskica indijskog trputca
prstohvat himalajske soli
prah bourbon vanilije, cimet, đumbir
1 jabuka

Postupak

Jabuke, datulje i sjemenke izblendajte u mlijeku. Potom dodajte heljdine sjemenke, zobene pahuljice, kokosov šećer i sve skupa još jednom izblendajte. Na kraju dodajte preostale sastojke koji će utjecati na zgušnjavanje smjese, a to su chia sjemenke, ljuskice indijskog trputca i bademovo brašno. Sve to skupa stavite u aparat za vafle koji ste prethodno ugrijali. Oni se peku dok ne postanu zlatne boje. Imajte na umu kako su svi aparati za vafle različiti, ali otprilike prosjek pečenja je oko pet minuta. Inače, smjesu za vafle možete držati u hladnjaku četiri dana ukoliko ne napravite sve odjednom. Možete ih servirati s pekmezom, Nutellom ili pak s chia pudingom i bobičastim voćem. Vama na volju.

Buro247.hr