Lifestyle

Emotivna Angelina Jolie tokom govora o nasilju nad ženama jedva zadržala suze

Autor: Žene.ba
Emotivna Angelina Jolie tokom govora o nasilju nad ženama jedva zadržala suze

Glumica Angelina Jolie posjetila je Capitol Hill u srijedu kako bi pomogla dvostranačkoj grupi senatora da uvede novu verziju Zakona o nasilju nad ženama u SAD-u te je u emotivnom govoru jedva zadržala suze, prenosi Klix.ba.

Jolie, koja je u Washington povela i kćer Zaharu, preplavile su emocije kada se obratila na prepunoj konferenciji za novinare te je osudila "šutnju" Kongresa o tom pitanju jer nisu ponovo ovlastili nacrt skoro deceniju.

"Najviše od svega želim da odam priznanje djeci koja su u ovom trenutku prestravljena i pate, kao i mnogim ljudima za koje ovaj zakon dolazi prekasno", rekla je glumica drhtavim glasom.

"Ženama koje su prošle kroz ovaj sistem sa malo ili bez podrške te i dalje nose bol i traumu svog zlostavljanja. Mladim odraslim ljudima, koji su preživjeli zlostavljanje i postali jači ne zbog sistema zaštite djece, već uprkos njemu", nastavila je glumica.

"I ženama i djeci koji su umrli, a koji su mogli biti spašeni", rekla je.

Četiri senatora su otvorila program - demokratski senatori Dick Durbin i Dianne Feinstein i republikanski senatori Joni Ernst i Lisa Murkowski te su kazali da vjeruju da bi zakon koji su predstavili mogao dobiti dovoljnu dvostranačku podršku.

Jolie se sastala i sa šefom Agencije za zaštitu životne sredine Michaelom Reganom prije njenog obraćanja na Capitol Hillu - još jednom osudivši zakonodavce jer nisu ponovo odobrili zakon od 2013. godine.

"Razlog zbog kojeg se mnogi ljudi bore da napuste situacije zlostavljanja je taj što su se osjećali bezvrijednima", rekla je.

"Kada uz to dođe tišina Kongresa koji je previše zauzet da bi obnovio Zakon o nasilju nad ženama jednu deceniju, to pojačava taj osjećaj bezvrijednosti", poručila je glumica.

Žene.ba