Potrebno pravilno postupanje

Evo kako efikasno ukloniti mrlje od farbe za kosu s odjeće

Autor: Žene.ba
Evo kako efikasno ukloniti mrlje od farbe za kosu s odjeće
Foto: Ilustracija

Kućno farbanje kose može biti brz i jeftin način za osvježiti svoj izgled, ali ponekad može rezultirati neželjenim mrljama na odjeći. Uz malo pažnje i pravilno postupanje, te mrlje možete uspješno ukloniti bez trajnih oštećenja tkanine. Evo koraka kako to učiniti.

Brza reakcija

Ključno je djelovati brzo čim primijetite mrlju od boje za kosu. Što prije počnete s tretmanom, veće su šanse da ćete je uspješno ukloniti.

Isperite hladnom vodom

Odmah nakon što primijetite mrlju, isperite zahvaćeno područje hladnom tekućom vodom. Važno je ispirati sa stražnje strane tkanine kako bi se boja istisnula van, a ne dalje u vlakna.

Nježno obrišite mrlju

Upotrijebite čistu krpu ili spužvu kako biste nježno obrišite mrlju. Izbjegavajte trljanje jer to može proširiti mrlju i dodatno je uništiti.

Primijenite tekući deterdžent za veš

Ulijte malu količinu tekućeg deterdženta za veš ravno na mrlju. Utisnite ga u tkaninu prstima ili mekom četkom kako biste potakli uklanjanje boje.

Otopina sirćeta

Pomiješajte bijeli ocat s hladnom vodom u omjeru 1:2 i namočite mrlju u tu otopinu oko 30 minuta do sat vremena. Ocat pomaže razgraditi pigment boje i olakšava uklanjanje.

Nanesite pastu od sode bikarbone

Napravite pastu od sode bikarbone i vode, pa je nježno utrljajte u mrlju. Ostavite da djeluje oko 30 minuta prije ispiranja.

Ispiranje i pranje

Isperite pastu od sode bikarbone hladnom vodom, a zatim operite odjeću kao i obično, koristeći najtopliju temperaturu vode koja je sigurna za tkaninu.

Upotreba sredstva za uklanjanje mrlja

Ako mrlja i dalje ostaje vidljiva, nanesite sredstvo za uklanjanje mrlja prema uputama proizvođača prije pranja odjeće.

Vodikov peroksid za tvrdokorne mrlje

Za tvrdokorne mrlje, nanesite malu količinu vodikovog peroksida na mrlju, pustite da djeluje nekoliko minuta, a zatim temeljito isperite. Budite oprezni s vodikovim peroksidom jer može izbijeliti neke tkanine, pa ga koristite samo na bijeloj odjeći.

Osušite na zraku

Izbjegavajte korištenje sušilice dok niste sigurni da je mrlja potpuno uklonjena, jer toplina može fiksirati mrlju. Radije osušite odjeću na zraku.

Slijedeći ove korake, možete uspješno ukloniti mrlje od boje za kosu s odjeće i sačuvati svoju omiljenu odjeću od nepotrebnih oštećenja. Budite strpljivi i pažljivi, i vaša odjeća će izgledati kao nova!