Riječ struke

Evo zašto biste trebali početi piti toplu vodu na prazan želudac

Autor: Žene.ba
Evo zašto biste trebali početi piti toplu vodu na prazan želudac
Foto: Unsplash

Tijela ljudi se sastoje od čak 70 posto vode te u slučaju duže dehidracije može doći do migrena, artritisa, bronhitisa, bolesti bubrega, gastritisa, zatvora. Voda na prazan želudac sve to može spriječiti.

Ljekar Kunal Sood ističe važnost ispijanja tople vode na prazan želudac. On tvrdi da je to najkorisnija stvar koju možemo napraviti za organizam.

"Postoje tri razloga zašto biste trebali početi piti toplu vodu na prazan želudac. Prema nekim istraživanjima, topla voda pomoći će vam da probavite hranu koju inače teško probavljate. Također, postoje neki dokazi da topla voda pomaže kod zatvora", naveo je.

Ako pijete toplu vodu na prazan želudac to će pomoći vašoj probavi, pospješiti metabolizam i cirkulaciju te protok krvi.

Što će se dogoditi ako počnemo piti vodu na prazan želudac?

Tijelo se rješava toksina

Dok pijemo vodu ujutro hidratiziramo tijelo i vraćamo izgubljenu tekućinu tokom noći. Tako izbacujemo i štetne toksine te nam je tijelo zdravije i svježije. Pijenje puno vode može pomoći u povećanju proizvodnje mišićnih stanica i novih krvnih stanica.

Poboljšava se metabolizam

Stručnjaci tvrde da pijenje vode na prazan želudac može ubrzati naš metabolizam za najmanje 24 posto. Za one koji su na strogoj dijeti, ovo je vrlo važno. Bolji metabolizam znači i bolja probava. Kada popijete vodu čim se probudite pojačavate čišćenje crijeva, a ona će zatim lakše apsorbirati hranjive tvari.

Pomaže u gubitku kilograma

Onima koji žele zdravo smršavjeti pomoći će mlaka voda s malo limuna natašte. Limunov sok sadrži pektine, polisaharide koji smanjuju želju za hranom. Voda će također pružiti osjećaj sitosti, te pomaže hrani da se brže i bolje razgradi.

Ublažava žgaravicu i probavne smetnje

Do lošije probave dolazi zbog povećane kiselosti u želucu, a kada pijete vodu na prazan želudac, ta kiselina se razrjeđuje i pritom rješava problem. Također priprema vaš želudac na doručak.

Ako popijete mlaku vodu s limunom riješit ćete se i nadutosti, a limunska voda istovremeno čisti jetru te djeluje antiseptički.