Lifestyle

Instagram mijenja pravila o objavljivanju golotinje

Autor: Žene.ba
Instagram mijenja pravila o objavljivanju golotinje

Nakon uspješne kampanje plus size influenserke Nyome Nicholas-Williams, Instagram mijenja pravila o objavljivanju fotografija golih tijela.

Nicholas-Williams je u augustu na ovoj platformi objavila fotografiju na kojoj sjedi na stolici, od odjeće nosi samo biciklističke hlačice, dok je grudi pokrila rukama.
Fotografija je odmah uklonjena, jer je narušavala Instagramova pravila.


"Zašto se moje tijelo cenzurira? Uvijek su to crnkinje sa krupnijim tijelima, dosta mi je toga. Ja dijelim svoju umjetnost i pokušavam normalizirati sve tipove tijela, a stalno me sprečavaju", izjavila je Nyome i pokrenula kampanju #iwanttoseenyome.

Ovim je pokrenula rasprave o tome kako platforma diskriminira krupnija tijela i da je naklonjen samo jednoj rasi, jer nikad nisu ukinute slike Emily Ratajkowski, Kylie Jenner ili Kim Kardashian koje također objavljuju svoje "gole slike".

Rezultat ove kampanje je promjena koja će dopuštati fotografije na kojima "neko grli, pridržava ili drži svoje grudi", ali da bi izbjegli nesporazume, i dalje će uklanjati one na kojima neko "stišće grudi ili ako je vidljiva promjena u obliku grudi".

"Zahvalni smo Nyome što je otvoreno i iskreno govorila o svom iskustvu i nadamo se da će ova promjena pomoći mnogima da se puni samopouzdanja izraze. Pratit ćemo da li se ova promjena poštuje, jer želimo da sve bude kako treba", izjavila je Kira Wong O'Connor iz Instagrama.

Žene.ba