Lifestyle

Istine i laži o ljepoti; i u što vjerovati!

Autor: Žene.ba
Istine i laži o ljepoti; i u što vjerovati!

O izlaganju tijela suncu bez zaštite! Tijelu je potrebno petnaestak minuta dnevno na suncu da proizvede potrebnu količinu D vitamina. No, ne mora nužno upiti sunce preko lica. Koža lica je osjetljivija od ostatka tijela pa je namažite zaštitnom kremom, a nemojte namazati ruke. Prošećite na suncu i osigurat ćete tijelu potrebnu količinu tog vitamina. Osim toga, ta kratka šetnja može biti odličan podizač raspoloženja i energije (posebno ako imate dobro društvo).

O kremama protiv bora. Većina krema koje popunjavaju i anuliraju bore sadrže sastojke koji obavljaju eksfolijaciju kože, poput retinola, vitamina B3 i hijaluronske kiseline, čije se djelovanje primjećuje za otprilike četiri tjedna. Ten će zablistati, a tonus kože će se podići i bore će postati manje uočljive. Jedino u ozbiljnijim slučajevima, kao što su veoma duboke i izražene bore, može biti potrebno nekoliko mjeseci. Imate li sličan problem i tražite ultrabrzo rješenje, probajte kremu na bazi retinola koju izrađuju u ljekarni jer sadrži veći koncentrat.

O tonerima i isušivanju kože. Nekada su toneri sadržavali visok postotak alkohola koji ima agresivno djelovanje i isušuje kožu. Kozmetička industrija u međuvremenu je toliko napredovala da proizvodi danas ne samo da ne isušuju kožu nego je zahvaljujući sastojcima poput aloe vere, glicerina i eteričnih ulja dodatno hidratiziraju. Zato je preporučljivo koristiti ih svakodnevno, nanošenjem losiona ili kreme: hidratizirana koža apsorbira bolje nego suha.

O djelovanju kave na kožu. Gazirana pića, energetski napici i kofein sužavaju krvne žile i usporavaju cirkulaciju kože. To vodi dehidrataciji i isušivanju. U prijevodu, to podrazumijeva pojavu bora oko očiju. Koža oko očiju tanja je nego na ostatku lica pa se prve bore pojavljuju upravo na tom dijelu. Isti, a možda čak i gori efekt na kožu ima alkohol, posebno ako ga pijete natašte. Zato sljedeći put dobro razmislite hoćete li naručiti bezalkoholni ili alkoholni koktel.

O potrebi kože za hidratacijom. Bez obzira na tip kože, svatko bi trebao koristiti sredstvo za hidrataciju dva puta dnevno, ujutro i uvečer. Ako vam je koža masna, ujutro preko nje prijeđite losionom sa zaštitnim faktorom jer ćete joj na taj način osigurati potrebnu hidrataciju i zaštitu. Navečer je samo umijte sapunom za lice, obrišite i pričekajte desetak minuta. Ako vam je koža dobro, znači da joj više ništa nije potrebno pa - pravac u krevet.

O proširenim porama. Ove dosadne točkice na vašem licu ne izgledaju nimalo lijepo. Posebno kada se napune masnoćom koju koža luči, a koja u dodiru sa zrakom oksidira i potamni, čineći ih još uočljivijima. Svakodnevno se umivajte sredstvom za čišćenje na bazi salicilne kiseline, dva puta tjedno napravite piling, a povremeno stavljajte obloge od kamilice jer to smiruje kožu i smanjuje proširene pore.

O utjecaju prehrambenih navika na kožu. Dermatolozi godinama mijenjaju mišljenje kada je ova tvrdnja u pitanju, ali većina se slaže da postoji čvrsta veza između načina prehrane i stanja kože. Istraživanja pokazuju da prerađeni ugljikohidrati i šećer utječu na oslobađanje inzulina i pojačano lučenje masnoće. Hrana koja odgovara koži su niskokalorične proteinske namirnice, voće, povrće i žitarice.

Cosmopolitan.hr