Lifestyle

Je li dobro ili loše ljubiti svoju djecu u usta? Psiholozi otkrivaju kako to utječe na vaše dijete!

Autor: Žene.ba
Je li dobro ili loše ljubiti svoju djecu u usta? Psiholozi otkrivaju kako to utječe na vaše dijete!

Prije nekoliko tjedana Victoria Beckham objavila je fotografiju na kojoj ljubi svoju kćer u usta sa porukom: „Sretan ti rođendan moja mala djevojčice. Svi te jako puno volimo. Pusice od mame X“, te je ta fotografija u svijetu izazvala navalu kontroverznih razgovora.

Uključili su se obični ljudi kao i stručnjaci koji su iznijeli istraživanja ili osobna iskustva. Iako ne postoji konsenzus kada je riječ o ljubljenju vlastite djece u usta, donosimo nekoliko otkrića koja bi mogla rasvijetliti ovaj problem, piše Familyshare.com.

Loše je

Dr. Charlotte Reznick, psihologinja na kalifornijskom sveučilištu UCLA rekla je da bi „pusa“ u usta od strane roditelja mogla izazvati zbunjenost.

„Ako počnete ljubiti svoje dijete u usta kada su još bebe, kada ćete prestati? To je iznimno zbunjujuće“, rekla je Reznick.

Djeca odrastaju i prestanu biti bebe. Kada napune 5 ili 6 godina postaju svjesni svojih tijela i seksualnosti. Reznick je rekla da ih takav poljubac čak može i stimulirati.

Za dijete, takav je poljubac jako zbunjujući. Oni vide da se mama i tata ljube u usta, a onda tata ili mama to isto čine i s njima. To je dovoljno da bi bilo tko ostao zbunjen u vezi uloga, osjećaja i emocija.

Prekidanje te navike na vrijeme bilo bi najbolje rješenje, ali ne postoji točna dob kada određeno dijete počinje sazrijevati, što otežava točno određenje dobi za prestanak.

U mom slučaju, dolazim iz obitelji koja svoju ljubav rijetko fizički izražava. Mi se volimo, ali si to ne govorimo zagrljajima ili poljupcima. Ovo mi je smetalo od najmanjih nogu te sam odlučila da ću, kada budem imala svoju obitelj, ju neprestano grliti i ljubiti.

Kada su moje kćeri rođene postala mi je navika ljubiti ih u usta. Tako sam izražavala nježnost. No gotovo instinktivno sam prestala to raditi kada su napunile 18 mjeseci; to mi je došlo jednako prirodno kao što sam i započela tu praksu. Jednostavno sam osjećala da je tako najbolje i najprirodnije.

Dobro je

Dr. Fiona Martin iz centra za dječju psihologiju u Sidneyu ne slaže se s prethodnim stavovima.

Ona smatra da je apsurdno da se poljubac u usta od strane roditelja može smatrati kao nešto seksualno. „Normalno je i zdravo pokazivati afekciju prema svojoj djeci. Tako komunicirate svom djetetu da ga volite“, objasnila je Martin lokalnim australskim novinama.

Ona ujedno tvrdi da ne postoji dokumentacija koja pokazuje da bi ljubljenje vlastite u usta izazvalo ikakve probleme kasnije u životu.

Slično mišljenje ima i dr. Heather Irvine-Rundle koja smatra da je zaključak doktorice Reznick nečuven. „To ne uključuje veze koje se odvijaju na temelju povjerenja i sigurnosti. Nema ništa seksualnog u ljubljenju vaše bebe u usta“.

Irvine-Rundle dodaje da je Reznickin zaključak o tome da će djeca biti zbunjena u vezi toga koga smiju ljubiti jednostavno smiješan.

Dobna granica?

Možda je osobe koje su vidjele Beckamičinu fotografiju zasmetala dob djeteta, a ne i sam poljubac.

Činjenica je da neki roditelji ljube svoju djecu u usta tijekom cijelog njihova života. Mnoge i sama pomisao na to uznemiruje, dok je to drugima potpuno prirodna stvar.

Koliko mi možemo vidjeti, ne postoji nikakav dokaz ni za jednu stranu kada je u pitanju ono što je za djecu najbolje. Samo osobna mišljenja.

Novizivot.net