Lifestyle

Jolie: Gaza je zatvor na otvorenom gotovo dva desetljeća i brzo postaje masovna grobnica

Autor: Žene.ba
Jolie: Gaza je zatvor na otvorenom gotovo dva desetljeća i brzo postaje masovna grobnica

Američka glumica i bivša izaslanica Ujedinjenih naroda za izbjeglice Angelina Jolie optužila je Izrael za 'bombardovanje zarobljenog stanovništva koje nema gdje pobjeći', osvrćući se na izraelske zračne napade na izbjeglički kamp Jabalia u Gazi, u kojem je ubijeno i ranjeno na stotine palestinskih civila.

Holivudska zvijezda objavila je oštru poruku na Instagramu i uz nju podijelila sliku trga u Jabaliji kojeg su u potpunosti izbrisali izraelski ratni avioni, te rekla da je 'Gaza otvoreni prostor u zatvoru gotovo dva desetljeća i sad sve brže postaje masovna grobnica.'

- Ovo je namjerno bombardovanje zarobljenog stanovništva koje nema gdje pobjeći. Gaza je zatvor na otvorenom gotovo dva desetljeća i brzo postaje masovna grobnica – napisala je Jolie, javila je palestinska novinska agencija Wafa.

- Četrdeset posto ubijenih su nevina djeca. Ubijaju se cijele porodice. Dok svijet gleda i uz aktivnu podršku mnogih vlada, milioni palestinskih civila - djece, žena, porodice - bivaju kolektivno kažnjavani i dehumanizirani, dok su uskraćena hrana, lijekovi i humanitarna pomoć protivno međunarodnom pravu - dodala je.

Jolie je upozorila da su svjetski čelnici sukrivci za te zločine odbijajući zahtijevati humanitarni prekid vatre i blokirajući Vijeće sigurnosti UN-a.

Žene.ba / FENA