Lifestyle

Kako da zauvijek pobijedite napade panike

Autor: Žene.ba
Kako da zauvijek pobijedite napade panike

Bez obzira na to da li ste po prirodi perfekcionista ili ne, anksioznost se može manifestovati na različite načine, ali dobra vijest je da je možete držati pod kontrolom, prenosi Cdm.

Anksioznost je po definiciji neki neodređeni strah i prije svega moramo da razjasnimo nešto, nisu svi anksiozni poremećaji isti. Postoji mnogo slučajeva osoba koje pate od VFA (visoke funkcionalne anksioznosti), a da zapravo to i ne znaju jer sa njima „spolja“ djeluje sve u redu. Uspješni su na svim poljima i ne ispoljavaju nervozu ili brigu u društvu, dok je iznutra sasvim druga situacija – anksioznost ih tjera da završe sve obaveze i postave visoke ciljeve jer će im se u suprotnom nešto loše desiti.

Neki od simptoma VFA jesu pretjerana briga za sve životne situacije, stalna unutrašnja nesigurnost i nezadovoljstvo, kao i izbjegavanje suočavanja sa problemom.

Kako tvrdi Petar Dijaz, osnivač Instituta za mentalno zdravlje, nije najlakše dijagnostikovati ličnost koja pati od visoke funkcionalne anksioznosti.

“Osoba uglavom ne odaje nikakve zabrinjavajuće signale i izbjegava da zatraži pomoć, stalno postavlja sebi visoke ciljeve, slično perfekcionisti koji ne prestaje da razmišlja o neuspjehu i greškama. Sve manje od onoga što su zamislili biće povod za brigu i stres i za njihov unutrašnji nemir“, objasnio je Dijaz.

Ovi trikovi pomoći će vam da anksioznost i sve stvari koje vas brinu držite pod kontrolom.

Kasnite

Ovo je jedna od onih super frustrirajućih stvari koje mogu da nas dovedu do ludila, a nemamo uvijek kontrolu nad njima. Vaše misli poput „Moja šefica će poludjeti jer ću kasniti sigurno 30 minuta zbog ove gužve“ vam zapravo izazivaju stres, tvrdi Greta Hirš, klinička direktorka centra za anksioznost. „Vaš mozak tada miješa mogućnost sa vjerovatnoćom.“

Probajte ovo: Umjesto što ćete pustiti neku opuštajuću plej-listu, bolje zapjevajte. „Kada upotrijebimo sopstvene glasne žice, mozak prima informaciju da je sve OK“, kaže trener za panične napade Keli Valker.

Ne možete da spavate

Prije svega, prestanite da gledate na sat. Gledanje kako minuti odlaze izaziva nalet adrenalina i kortizola što prouzrokuje ubrzani rad srca i tada je mala vjerovatnoća da ćete utonuti u san. Takođe, ne uzimajte telefon u ruke jer ekran šalje mozgu informacije da se razbudi i ustane.

Probajte ovo: Umjesto što ćete se nervirati jer vam san nikako ne dolazi, prihvatite da se trenutno odmarate i meditirajte, predlaže Hirš. „Dišite duboko i ponavljajte riječi i misli Moj krevet je čaroban, dopada mi se kako je moje ćebe mekano.“

U svađi ste

Bez obzira na to da li je u pitanju svađa sa partnerom ili najboljom drugaricom, prestanite da svaki njihov postupak primate k srcu. „Nemojte njihovo trenutno nejavljanje da povezujete kao da ih je briga za vas. Možda su na sastanku ili spavaju“, objašnjava Hirš. Na taj način samo ćete svoju nervozu udvostručiti.

Probajte ovo: Prošetajte bar 15 minuta kada osjetite da ste daleko otišli u mislima, savjetuje Hirš. Energija koju ste potrošili na fizičku aktivnost neće više biti iskorišćena za lutnju ili anksiozno razmišljanje.

Nervozni ste

Kada vam se ruke tresu prije nekog razgovora za posao ili vam srce ubrzano lupa prije prvog dejta, zapamtite da anksioznost u ovim situacijama nije samo normalna, ona je dobra za vas. „Anksioznost nas ponekad motiviše“, tvrdi Hirš. U drugom slučaju, ne bismo se pripremali za važne situacije nego bismo na primjer u garderobi za teretanu otišli na posao.

Probajte ovo: Bukvalno treba da se opustite. Nekoliko minuta držite ruke u hladnoj vodi ili hladno piće ispod jezika. „To će biti signal tijelu da treba da se smiri“, tvrdi Valker. E sada ste spremni da rasturite!

Žene.ba