mISLITE NA SVOJE BLAGOSTANJE

Kako prepoznati toksična prijateljstva?

Autor: Žene.ba
Kako prepoznati toksična  prijateljstva?
Foto: Ilustracija

Prepoznavanje toksičnih prijateljstava može biti ključno za očuvanje emocionalnog blagostanja i zdravih međuljudskih odnosa.

Kroz dublje promišljanje o dinamici odnosa s prijateljima, mogu se primijetiti neki znakovi koji ukazuju na potencijalnu toksičnost. Nedostatak podrške ili stalno kritiziranje vaših postupaka i ciljeva, kao i manipulacija ili nedostatak povjerenja, mogu biti indikatori toksičnih prijateljstava.

Toksična prijateljstva često su karakterisana neravnotežom moći ili energije, što može dovesti do osjećaja emocionalne iscrpljenosti i napetosti nakon interakcija s tim prijateljem. Osjećaj da se ne možete otvoreno izraziti ili nedostatak povjerenja u odnosu također mogu signalizirati da je prijateljstvo toksično. U takvim situacijama, važno je postaviti granice i zaštititi svoje emocionalno blagostanje.

Postavljanje granica, smanjenje kontakta s toksičnim osobama te traženje podrške i društva koje pozitivno utiče na vaš život ključno je za očuvanje mentalnog i emocionalnog zdravlja. Prepoznavanje i suočavanje s toksičnim prijateljstvima mogu biti izazovni, ali korak prema zdravijim odnosima može donijeti osjećaj olakšanja i unutrašnjeg mira.