Lifestyle

Kako prestati biti perfekcionist

Autor: Žene.ba
Kako prestati biti perfekcionist

Jeste li perfekcionist? Jeste ako se prepoznajete u ove četiri stavke:

1. Pogreške su nedopustive Ovo načelo ne vrijedi samo u njihovu životu i radu nego ga prenose na sve što im je u vidokrugu. Čak i najsitnije odstupanje od savršenstva koje primijeti perfekcionist mora biti napravljeno po njihovoj zamisli i pravilima koje samo oni znaju.

2. Sve ili ništa Ovakve osobe najčešće imaju shemu po kojoj obavljaju određene poslove, ali to se ogleda i u njihovu načinu razmišljanja. Kod njih ne postoji sredina - samo ispravno ili pogrešno.

3. Neprihvaćanje kritike Čak i pozitivna kritika, koja može prouzročiti bolji rad u budućnosti, perfekcionistima je potpuno neprihvatljiva. Kada se nađu u takvoj situaciji, učinit će sve da se obrane i negiraju mogući problem.

4. Želja za kontrolom Perfekcionisti često pokušavaju kontrolirati misli i postupke osoba koje ih okružuju kako ne bi doživjeli neuspjeh. Upravo zato što ne mogu manipulirati određenim osobama, prekidaju odnos i zatvaraju se u sebe.

Kako prekinuti tu opaku naviku perfekcionizma? Ovako!

ssdsd

1. Naučite reći “ne” Udovoljavanje drugima i prihvaćanje svake ponude ili zadatka jedna je od glavnih odlika perfekcionista, a sve zbog toga da zadrže status najboljeg prijatelja, susjeda, radnika, gosta... Vrijeme je da prekinete taj običaj i okrenete se osobnim zadovoljstvima.

2. Sabotirajte sami sebe Kada osjetite nagon da još jednom nešto napravite tačno po perfekcionističkim propisima, zastanite na trenutak, razmislite, a zatim namjerno napravite nešto čime ćete uništiti svoju tendenciju savršenstvu. Zabrljate li već na početku, osjetit ćete veliko olakšanje u nastavku akcije.

3. Pričajte javno o svojim neuspjesima Društvene mreže možete iskoristiti kao alat za prekidanje svoje navike. Kada doživite neuspjeh, umjesto da se sažalijevate, podijelite to s prijateljima na Facebooku ili Instagramu kako biste zajedno pronašli ljepotu u onome što je u životu neizostavno - pogreškama.

4. Pronađite kreativan hobi Hobi koji zahtijeva kreativnost i inspiraciju naučit će vas da se svaki problem ipak ne može riješiti po shemi na koju ste naviknuli. U takvim se aktivnostima više cijeni intuitivno reagiranje nego savršena izvedba.

Cosmopolitan.hr