Internet senzacija

Kim Yeji: Streljačka zvijezda koja osvaja medalje, ali i srca mnogih

Autor: Žene.ba
Kim Yeji: Streljačka zvijezda koja osvaja medalje, ali i srca mnogih
Foto: X

Ona je nevjerovatno cool, ležerno ruši svjetske rekorde i najnovija je miljenica interneta. I dok su njena kapa i futurističke naočale samo funkcionalni dodaci u svijetu takmičarskog streljaštva, ne bi izgledali neprikladno ni na modnoj pisti inspirisanoj uličnim stilom.

Ona je Kim Yeji, 31-godišnja južnokorejska streljačica koja je osvojila društvene mreže nakon svog nastupa na Olimpijskim igrama u Parizu, piše CNN.

Kim je u nedjelju osvojila srebro u disciplini zračni pištolj na 10 metara, dok je njena 19-godišnja timska kolegica Oh Ye Jin osvojila zlato.

Ali, stari video Kim koja se takmiči u Azerbejdžanu u maju postao je viralan na X-u, ranije poznatom kao Twitter, prikupivši više od 7 miliona pregleda i hordu novih obožavatelja u samo nekoliko dana.

Na videu, Kim nosi kapu unazad preko svoje ošišane kose, njen čelični pogled fiksiran na metu kroz par streljačkih naočala — komad specijalizovane opreme koji pomaže sportistima da se fokusiraju na metu, ali također izgleda kao nešto iz naučnofantastičnog filma.

S ispruženom rukom i glavom nagnutom prema dolje, puca i jedva reaguje kada se otkrije da je postavila novi svjetski rekord. Podiže sočivo svojih naočala da bi pogledala direktno u kameru prije nego što ravnodušno pogleda na obližnji ekran.

Slike s njenog nastupa u nedjelju također su se široko proširile online, s ljudima koji su pohvalili ne samo njen nepokolebljivi izraz, već i njenu crnu Fila jaknu, Sauer streljačke cipele i plišanog slona koji joj je visio iz džepa dok se takmičila.

Fotografija koja prikazuje Kim kako se opušteno naginje unazad s jednom rukom nonšalantno naslonjenom na kuk, dok druga drži pištolj, a njen rep izviruje ispod kape, podijeljena je na X nalogu "Women Posting W's" s natpisom "najviše aure koju sam ikada vidio na jednoj slici." Od tada je lajkovana više od 300.000 puta.

Drugi postovi na X-u, svaki s stotinama hiljada lajkova, hvalili su njenu "energiju glavnog lika" i proglasili je "majkom", što je ultimativni pečat odobrenja u internet-sferi. Vlasnik platforme, Elon Musk, komentarisao je da bi Kim "trebala glumiti u akcijskom filmu."

Kim, prvi put učesnica Olimpijskih igara, sljedeće će se takmičiti u kvalifikacionom krugu u disciplini pištolj na 25 metara u petak.

Kim i Oh-ov plasman na pobjedničkom postolju odražava snagu Južne Koreje u streljaštvu, s tim da je zemlja osvajala medalje u toj disciplini na svim Ljetnim olimpijskim igrama od 2000. godine.

Prema Associated Pressu, Kim i Oh su cimerke u Olimpijskom selu, a Kim je rekla da joj je Oh poput sestre.

"Uvijek želim da se brinem o njoj i uvijek da budem tu za nju. Tako da sam bila posebno sretna kada je osvojila zlatnu medalju", rekla je agenciji uoči nedjeljnog takmičenja.

"Ne doživljavam je kao rivala. Ovo je velika scena, Olimpijske igre, i osvojile smo zlato i srebro. Kada smo osvojile ove medalje, bile smo tako ponosne što smo Korejanke."