Lifestyle

Klasa optimist ili kako se razračunati s pesimizmom

Autor: Žene.ba
Klasa optimist ili kako se razračunati s pesimizmom

Zašto biste živjeli kraće ili vas zadesile kardiovaskularne boleste samo zato što se niste rodili u Danskoj ili Švedskoj? Naučite razmišljati pozitivno i privući ćete u svoj život pozitivu. Za početak evo koja četiri koraka morate odmah poduzeti, kao uvod u novo poglavlje svog života.

1. Osvijestite svoju negativnost. I to baš svaki put kad “iskrsne”. Krenuli ste na razgovor za posao, još niste ni kročili kroz vrata, a već ste sigurni da ga nećete dobiti? Osvijestite taj napadaj pesimizma. Partner vam je povjerio plan za privatni biznis, a vi ste odbrusili kako bi mu bilo bolje da čuva posao koji ima? Još jedan pesimistični moment. Prijateljica vam je rekla da planira šeficu tražiti povišicu, a vi ste smješkajući se pomislili, “jadnica, sigurno je neće dobiti”. Događa li vam se da vas, kad se situacija razvije u pozitivnom smjeru, to istinski iznenadi jer uvijek očekujete najgori rasplet?
Osvijestite negativnost u svoj njezinoj raskoši, a potom napravite plan kako se s njom obračunati. Zamislite da je ona korov koja guši vaš lijep vrt. Sprečava ga da raste, piše Cosmopolitan.hr.

2. Trudite se smanjiti količinu pesimizma, ali, eto, opet vam je iz usta pobjegao negativan, pesimističan komentar? Nema veze, popravite to tako što ćete u nastavku reći nešto pozitivno na tu temu, savjetuju psiholozi. Potrudite se pronaći pozitivnu stranu nečeg što vam je na prvu loptu zvučalo loše. Većina situacija može se sagledati iz dviju perspektiva, ovisno o tome želite li se fokusirate na njezine pozitivne ili negativne aspekte.

3. Svako jutro vježbajte pozitivno razmišljanje. Umjesto da sami sebi proizvedete stres čim ustanete razmišljanjima o tome što vas danas očekuje na poslu, koncentrirajte se na ono što vas čeka kad radni dan završi - primjerice, kafa s prijateljicama, odlazak u kino, sat tenisa ili dejt. Cijele sedmice pretrpan vam je poslovnim obvezama pa nema šanse da odete u kino ili na večeru? Onda neka vas drži pomisao na dugi zabavni vikend.

4. Napravite nešto lijepo za sebe i druge svaki dan. Ne mora to biti ništa veliko i važno. Može biti sitnica. Zima je, kupite hranu za ptice i odnesite u obližnji park. Uživajte u pogledu na gladne vrapce kojima ste tom gestom uljepšali dan. Kupite mami, sestri ili prijateljici buket cvijeća. Bez razloga.Jer će ih razveseliti. Osmijesi izazivaju lančanu reakciju. Njihov će prizvati vaš.

Žene.ba