Lifestyle

Koliko često idete na ginekološki pregled?

Autor: Žene.ba
Koliko često idete na ginekološki pregled?

U svijetu godišnje oko 300 milijuna žena oboli od urogenitalne infekcije, a u oko 50% žena one prolaze bez simptoma, što ne umanjuje mogućnost razvoja komplikacija. Zato je redovan ginekološki pregled imperativ za svaku ženu

Urogenitalne infekcije među ženskom populacijom danas su izrazito veliki problem. Navedene infekcije mogu zahvatiti rodnicu, vrat maternice, mokraćnu cijev, mokraćni mjehur i bubrege, a izazivaju ih bakterije ili gljivice. Najčešće među njima su bakterijska vaginoza i vaginalna mikoza.

Najčešći simptomi urogenitalne infekcije su svrbež, crvenilo i iscjedak u genitalnoj regiji, no oni nisu i jedini problem. Naime, urogenitalne infekcije sklone su ponavljanju i razvoju komplikacija u smislu upala zdjeličnih organa, razvoja steriliteta u žene, prijevremenog poroda i niza drugih. Činjenice kazuju da u svijetu, oko 300 milijuna žena godišnje oboli od nekog oblika urogenitalne infekcije, te da u otprilike 50% žena one prolaze bez simptoma, što ne umanjuje mogućnost razvoja komplikacija.

Redovan ginekološki pregled, imperativ je kojeg se mora držati svaka žena. Obzirom na učestalost urogenitalnih infekcija činjenica je da ih treba shvatiti ozbiljno, te poraditi na prevenciji i upotpunjenju postojeće standardnu terapije, kao i na podizanju svijesti javnosti o veličini problema

Veliki razlog učestalosti takvih infekcija je upravo poremećena vaginalna mikroflora.

Akutnu infekciju, potrebno je liječiti antibioticima ili lijekovima protiv gljivica, ovisno o uzročniku. Takvi lijekovi djelovati će na uzročnika bolesti i moraju biti uvedeni u terapiju, no oni ne oporavljaju „dobre“ mikroorganizme i stoga se već nakon izliječene akutne infekcije stvara podloga za razvoj slijedeće, zbog nedostatka obrane. Upravo u tom segmentu potrebno je upotpuniti postojeću terapiju, a temeljem niza znanstvenih i kliničkih ispitivanja, probiotici su adekvatan izbor.

Cosmopolitan.hr