Popularan izbor za tamnjenje

Maslinovo ulje i sunčanje: Mitovi i činjenice

Autor: Žene.ba
Maslinovo ulje i sunčanje: Mitovi i činjenice
Foto: Ilustracija

Maslinovo ulje često se povezuje s idejom o postizanju preplanule puti, ali je li zaista dobar izbor kada je sunčanje u pitanju? U nastavku ćemo razjasniti mitove i činjenice o korištenju maslinovog ulja za sunčanje.

Maslinovo ulje može privući UV zrake i pomoći u dubljem prodoru u kožu. To potiče proizvodnju melanina, pigmenta koji koži daje tamniju boju. Osim toga, maslinovo ulje je bogato antioksidansima, vitaminima i fenolnim spojevima koji imaju zaštitna svojstva za kožu.

View this post on Instagram

A post shared by GABI SULLIVAN (@sullivang_)

Nedostaci maslinovog ulja za sunčanje

Nema SPF: Maslinovo ulje ne sadrži zaštitni faktor od sunčevih zraka (SPF). Stoga ne pruža zaštitu od UVB zraka koje uzrokuju opekotine i oštećenja kože.

Rizik od opekotina i oštećenja: Dugotrajna izloženost suncu s maslinovim uljem može dovesti do opekotina, ubrzanog starenja kože, hiperpigmentacije i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema.

Ne potiče zdravo tamnjenje: Iako može potaknuti tamnjenje putem povećane proizvodnje melanina, nedostatak SPF-a znači da koža nije zaštićena od štetnih uticaja sunčevih zraka.

Preporuke

Korištenje maslinovog ulja za sunčanje nije preporučljivo zbog nedostatka SPF-a i potencijalnih rizika za kožu. Umjesto toga, preporučuje se korištenje proizvoda za sunčanje s minimalnim SPF-om 30 ili više, koji pružaju zaštitu od UV zraka.

Ako želite postići zdravu preplanulost, preporučuje se umjereno izlaganje suncu u kombinaciji s proizvodima za sunčanje koji imaju odgovarajući SPF. Redovno nanošenje zaštitnih proizvoda pomoći će vam postići željeni izgled bez rizika za zdravlje vaše kože.