Lifestyle

Minja Huseinović savjetuje: Kako zadržati motivaciju za redovan trening

Autor: Žene.ba
Minja Huseinović savjetuje: Kako zadržati motivaciju za redovan trening

Razlozi za gubitak motivacije nisu lijenost i nedostatak volje. Razlog je taj što se zaboravimo "napuniti". Naš mozak stimulišu nove informacije. Sada zamislite šta se dešava kada sedmicama ili čak mjesecima ne nahranimo mozak nečim novim. Kako možemo očekivati da je i dalje motivisan za trening ili bilo šta drugo?

"Život u današnje vrijeme jednostavno ne zahtijeva previše kretanja. Koristimo automobile i druga prijevozna sredstva kad god nam se ukaže prilika, a većina poslova je takva da sjedimo po 8 sati i više. Sve ovo nam pruža lake izgovore za izbjegavanje treninga", kaže magistrica sporta i tjelesnog odgoja Minja Huseinović.

Trening treba gledati kao privilegiju, a ne kao nešto što je skupo, nešto što nam jednostavno nije na listi prioriteta. To je samo još jedan od izgovora.

"Sigurno svi u ormaru imamo neku sportsku opremu koja je dovoljna za početak", kaže Minja.

Rezultati nisu odmah vidljivi. Možda i najveći razlog za gubitak motivacije – potrebno je vrijeme da vidimo rezultate našeg treninga. Većina nas je po prirodi nestrpljiva. Bez brzih rezultata lako je pomisliti da je trening uzaludan i onda odustati.

Kako zadržati motivaciju za trening

Motivacija nije nešto što dolazi samo, već je mi kreiramo za sebe. Uvijek je najteže početi. Razmišljanje o tome kako, kada, gdje, koliko teško će biti i hoće li vas poslije boljeti čini da trening bude veći "bauk" nego što to stvarno jeste.

Obucite se i krenite. Nije bitno kako izgledate, ko će vas vidjeti ili šta će reći. Obucite nešto u čemu se osjećate ugodno i naprijed!

Nagradite se poslije završenog treninga. Nađite neku sitnicu koja će vas usrećiti i koju sebi možete priuštiti. To ne mora biti nakon svakog treninga, može biti i svakih sedam dana. Ako trening vežete s nečim pozitivnim, nesvjesno ćete ga lakše i obavljati.

Ne trenirajte sami. Unajmite personalnog trenera ili pronađite grupni trening koji vam odgovara. Uvijek je lakše kada je bar dvoje ljudi koji motivišu jedno drugo.

Posvetite se zdravoj ishrani. Trening i ishrana idu ruku pod ruku, podjednako. Nije nemoguće postići rezultate samo s jednim od ovo dvoje, ali je mnogo teže i nije dugotrajno. Kada kažemo zdrava ishrana, dosta nas odmah pomisli samo na bezukusno povrće, ali je daleko od toga. Pronađite recepte sa zdravim sastojcima koje volite kako bi vam bilo lakše izbaciti slatkiše i ostalu nezdravu hranu.

Klix.ba

Ovo su najljepše kombinacije

Ombre zidovi su novi hit u svijetu enterijera

Ljubav ne poznaje godine?

Svi pričaju o novoj romantičnoj komediji Anne Hathaway

Nije samo roditeljima teško

Kako stres roditelja utiče na djecu