Mrkva je jedna od namirnica koju možemo pronaći na apsolutno svim stranama svijeta i u svim kuhinjama, no zapravo je cijelo vrijeme podcjenjujemo – obično je shvaćamo kao povrće za juhu, eventualno je stavljamo ponekad u kolače i torte ili je ispečemo.
Kao i sve jednostavne stvari, mrkva je zapravo senzacionalno zdrava namirnica, naročito u obliku soka koji se u stručnim krugovima smatra bazom za sve ostale cijeđene sokove i najboljim napitkom za zdravlje.
“Mrkva je odličan izvor vlakana i beta karotena, prirodnog pigmenta koji tijelo iskorištava za sintezu vitamina A”, kaže nutricionistica dr. Sheela Manglani, a prenosi Ljepota i zdravlje.hr.
Makrobiotičarka i nutricionistica Shilpa Arora savjetuje svakodnevnu konzumaciju mrkve kako biste izbjegli zatvor i poboljšali probavu.
“Sirova mrkva rješava probavne probleme, osobito zatvor. Pomaže i u regulaciji kolesterola te prevenira bolesti srca. Bogata je kalijem koji snižava loš holesterol i pomaže izbacivanju viška vode iz tijela”.
No, u današnje doba za svaku namirnicu prvo pitamo – pomaže li pri mršavljenju? Odgovor nutricionista je potvrdan, jer mrkva je siromašna kalorijama, a bogata nutrijentima koji pomažu topljenju masti.
Evo i brojki – jedna šoljica nasjeckane svježe mrkve sadrži samo 50 kalorija, što je ništa na dnevnu dozu od 1500-2000 kalorija koju tijelo treba.
Stoga, preporuka glasi – ako želite na najzdraviji mogući način skinuti kilograme, grickajte štapiće mrkve koji će vam najbolje poslužiti kao grickalice na poslu – zasitit će vas, a pritom nećete unijeti puno kalorija.
Uz sve to, mrkva je puna vitamina, a osobito vitamina A koje naše tijelo uzima iz hrane i pretvara ga u retinol koji je sjajan saveznik u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti, infekcija te pretilosti.
Nedavno je studija pokazala da vitamin A topi masne naslage oko struka, odnosno pomaže u gubljenju abdominalne masti koja okružuje unutarnje organe i opasna je za zdravlje.
No, niti tu nije kraj – mrkva je bogata prehrambenim vlaknima. U jednoj porciji sirove mrkve imamo 14 posto od dnevne doze vlakana koje tijelo treba, dok u porciji kuhane mrkve imamo 18 posto dnevne doze vlakana.
Konzumacija povrća bogatog vlaknima učinit će nas dulje sitima jer tijelu treba dulje vremena da ga probavi, a to naravno znači manje kalorije i na koncu manje kilograma.
Stoga, naslov je očito opravdan – mrkva je superhrana i od danas je gledajte drugim očima, isplatit će vam se.
Žene.ba