Lifestyle

Najtužniji kostim koji je obilježio historiju

Autor: Žene.ba
Najtužniji kostim koji je obilježio historiju

Iako je prošlo 55 godina od ubistva američkog predsjednika Johna F. Kennedyja ne prestaju priče, rasprave i teorije zavjere o njegovoj smrti. Prizor njegove supruge Jacqueline Bouvier u krvavom rozom kostimu duboko se urezao u sjećanje američkih građana, a taj odjevni predmet postao je trajni simbol ove tragedije.

Jacqueline Bouvier Kennedy još uvijek je, baš i u vrijeme dok je bila američka prva dama, ikona stila. Kostimi sa suknjom dužine do pola koljena, jednostavni sakoi s tričetvrt rukavima te haljine A-kroja bez rukava u kombinaciji s rukavicama koje završavaju iznad laktova, postali su prepoznatljivi komadi takozvanog Jackie stila.

https://www.instagram.com/p/Bqfvpn_l1Jx/?utm_source=ig_embed

Tokom kobnog dana Jacqueline je odbila skinuti kostim umrljan suprugovom krvlju uz riječi:

– Neka vide što su učinili.

U ovom kostimu bila je i za vrijeme polaganja zakletve novog predsjednika Lyndona G. Johnsona. Kostim se nije prao u međuvremenu, te su krvave mrlje bili vidljive na njenom desnom rukavu.

Godinama kasnije, u modnim vodama počela je rasprava o porijeklu ovog kultnog kostima. Poslije se saznalo da je šiven u New Yorku, ali po uzoru na odjevni komad iz linije modne kuće Chanel iz 1961. godine. Chanel također potpisuje tkaninu i dugmad.

https://www.instagram.com/p/BqeUjFDlC7A/?utm_source=ig_embed

Pretpostavlja se da je kostim koštao oko 7500 dolara. Ovaj najtužniji rozi odjevni predmet prije putovanja u Teksas Jacqueline je nosila šest puta, između ostaloga na putovanju u London godinu dana ranije. Danas se čuva u Američkom nacionalnom arhivu u državi Maryland, gdje ga je dopremila Jacquelina majka Janet Auchincloss oko šest mjeseci nakon atentata. Mrlje od krvi još uvijek nisu očišćene.

https://www.instagram.com/p/Bqgm3J8F39D/?utm_source=ig_embed

Azra.ba