Ljeto je kalendarski sve bliže iako vremenski uvjeti još nisu pobudili niti onaj puni proljetni zanos. No, kao i svake godine prije početka mnogima omiljene tople sezone u životni one na polju prehrane. stil unose se razne promijene. Ponajprije Moderan tempo života nameće brze ‘instant’ obroke koji su u većini slučajeva tek privremeno rješenje.
U potrazi za namirnicama koje pružaju pregršt nutrijenata i još k tome su lagane za pripremu naišli smo na kus-kus. Zašto smo baš njega izabrali za namirnicu mjeseca, doznajte u nastavku.
KUS-KUS: SVESTRANA NAMIRNICA NEUTRALNOG OKUSA
Često nastaje konfuzija u koju skupinu prehrambenih namirnica kus-kus ustvari spada. Naime, dobiva se od lomljene durum pšenice, a dolazi sa sjevera Afrike i široko se konzumira diljem Bliskog istoka. Krasi ga izuzetna vrijednost na paleti nutrijenata stoga se često nalazi na meniju veganskih i vegetarijanskih restorana.
Zahvaljujući neutralnom okusu i izrazio laganoj pripremi, savršen je upravo u ljetnim mjesecima kada žudimo za osvježavajućim obrocima koje ne trebamo pripremati više od 30ak minuta. Salate su se istaknule kao najpopularnija verzija ručka ili večere, a kus-kus će obogatiti ‘prazan’ tanjur i ubrzo će ga zavoljeti čak i mališani.
PALETA NUTRIJENATA U JEDNOJ ŠALICI
Kus-kus ćete pronaći u kuhinjskim elementima svih foodie entuzijasta, a zastupljen je i na jelovniku onih koji vode brigu o zdravom načinu života. Naime, bogat je vlaknima pa pruža osjećaj sitosti a brojne su studije pokazale i da snižava loš kolesterol u krvi. Idealna je alternativa kaloričnoj riži pa ga rado pripremaju i oni koji žele izgubiti na težini. Postoje dva načina kako se priprema i oni ovise o kakvoći kus-kus zrna, ali i regije iz koje dotični specijalitet potječe.
KAKO SE PRIPREMA?
Bliskoistočna kuhinja poznata je po tradicionalnim načinima spremanja hrane, pa će jelo poput marokanskog gulaša – Tagine ipak zahtijevati malo više angažmana. Kus-kus se kuha na pari i to nakon višesatnog namakanja, no na policama naših prodavaonica nalazi se verzija koju je ipak jednostavnije pripremiti. Izbjegavajte kuhati kus-kus jer će se jednostavno pretvoriti u kašu.
Bez obzira na to pripremali ga u salati, desertu ili kao prilog mora imati rahlu teksturu i ne smije se lijepiti i ‘kuha se’ samostalno. Kako to postići? Vrlo jednostavno, dovoljno je na jednu šalicu kus-kusa zagrijati dvije šalice vode koju ste prethodno posolili. Kada voda zavrije, ubacite kus-kus, promiješajte vilicom i pričekajte da upije svu vodu. Nakon 10ak minuta još jednom prođite vilicom kroz njega kako bi se zrnca.
RECEPT ZA PIKANTNU LJETNU SALATU
Sastojci za salatu:
- 1 šalica kus-kusa
- 2 šalice vode
- prstohvat soli
- 1 paket rikole
- 1/2 Butternut bundeve
- 200g feta sira
Sastojci za dresing:
- 1 žlica Dijon senfa
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 cijeđeni limun
- svježe mljeveni papar
- 4 do 5 listića svježe sjeckane kadulje ili mente
** 1 žlica meda
Upute:
U loncu do vrenja zagrijati posoljenu vodu i ubaciti kus-kus. Pričekati da upije i razdvojiti vilicom. Prebacite u zdjelu i pustiti da se potpuno ohladi. Bundevu očistiti i narezati na kockice pa skuhati dok ne omekša. Isprati i ohladiti. Rikolu nasjeckajte i ubacite u zdjelu s ohlađenom bundevom i kus-kusom pa prelijte dresingom i pažljivo promiješajte. Prstima nadrobite feta sir po vrhu, prelijte žlicom meda i poslužite. Salata je još finija hladna pa ju je prije idealno staviti u hladnjak.
Journal.hr