Lifestyle

Naučnici otkrili pet navika koje bi mogle produžiti vaš život

Autor: Žene.ba
Naučnici otkrili pet navika koje bi mogle produžiti vaš život

Naučnici sa Harvardskog Univerziteta su otkrili da usvajanje pet zdravih navika može dodati čak deset godina života. Kroz mijenjanje stila života, žene mogu povećati svoj životni vijek za 14 godina, a muškarci za 12.
Pod ovih pet navika spadaju: Zdrava ishrana, redovno vježbanje, održavanje normalne kilaže, te je također poželjno smanjiti konzumiranje alkohola i prestati pušiti, piše Independent.

Iako su ovo već poznate činjenice, ovo istraživanje dokazuje koliko dobar efekat mogu imati ove zdrave navike.

Također, ljudi koji žive zdrav život imaju 82 posto manje šanse za oboljenje od kardiovaskularnih bolesti i 65 posto manju vjerovatnoću da obole od raka u odnosu na one koji su manje pazili na zdravlje.

Ovo istraživanje, objavljeno u novinama Circulation, je uključivalo 34 godine podataka o 78,865 američkih žena i 27 godina o 44,354 muškarca.

Istraživanjem je dokazano da održavanje zdravog BMI-a, ne konzumiranje cigareta i održavanje tjelesne aktivnosti 30 minuta na dan, te kontroliranje unosa alkohola i zdrava ishrana mogu imati veliki uticaj na dužinu životnog vijeka.

Ukoliko žena 50-godišnjakinja počne živjeti na ovakav način i usvoji sve ove zdrave navike, može očekivati da živi još 43 godine. Ako se pak ogluši i nastavi sa nezdravim načinom, očekuje se da će živjeti još 29 godina. Za muškarce istih godina, usvajanje ovih navika bi moglo dodati 38 godina života, a ukoliko se odluče da ih ne usvoje, ostaje im približno 26 godina života.

Vijesti.ba