Nakon opuštanja i uživanja

Nije uvijek lako, ali ovi savjeti će vam pomoći da se brže prilagodite odlasku na posao nakon odmora

Autor: Žene.ba
Nije uvijek lako, ali ovi savjeti će vam pomoći da se brže prilagodite odlasku na posao nakon odmora
Foto: Ilustracija

Nakon sedmice ili dvije istraživanja novih gradova, opuštanja na plaži ili uživanja u slobodnom vremenu, povratak na posao može biti izazovan. Bez obzira na to koliko je vaš odmor bio savršen, povratak u svakodnevnu rutinu često donosi osjećaj "postgodišnjeg bluesa". Ako se suočavate s nesanicom, nedostatkom energije, nervozom ili tjeskobom, niste sami. Prema istraživanjima, čak 87% ljudi doživljava određenu vrstu stresa prilikom povratka na posao nakon godišnjeg odmora.

No, uz malo strateškog planiranja, možete olakšati ovu tranziciju i izbjeći osjećaj da vam je potreban još jedan odmor. Evo nekoliko savjeta kako se optimalno prilagoditi povratku na posao:

Isplanirajte slobodan dan

Dajte sebi dan slobodno između povratka kući s odmora i povratka na posao. Ovaj "buffer" dan omogućuje vam da se opustite, posvetite kućanskim obavezama poput pranja veša i vraćanja u svoj svakodnevni ritam bez pritiska. Tako ćete se lakše pripremiti za povratak na posao.

Pregledajte svoj kalendar

Prije nego što se vratite na posao, pregledajte svoj kalendar kako biste se pripremili za sve sastanke i obaveze. Ako primijetite neočekivane obaveze, pripremite se za njih unaprijed kako biste izbjegli stresne situacije kad se vratite na posao.

Organizujte se s kolegom

Zamolite kolegu da vam pošalje e-mail s obavezama za sedam dana ili organizujte kratak sastanak. Na taj način ćete izbjrći gubitak vremena za čitanje starih poruka i odmah ćete se usmjeriti na aktualne zadatke.

Povežite se s kolegama

Odlazak na kafu s kolegama može vam pomoći da se informišete o događanjima u uredu i istovremeno smanjite nivo stresa. Razgovor o vašem odmoru i iskustvima može biti odličan način za povratak u radnu atmosferu i jačanje odnosa s kolegama.

Ponesite suvenir s odmora

Držite kod sebe mali suvenir s odmora kao podsjetnik na vrijeme provedeno u opuštanju. Bilo da je riječ o magnetu, figurici ili komadu nakita, mali podsjetnik na pozitivne trenutke može vam pomoći da se osjećate bolje i motiviranije.

Uzimanje pauze

Prelazak iz mode odmora u puni radni režim bez pauza može dovesti do brzog iscrpljivanja. Redovno uzimanje kratkih pauza tokom radnog dana (oko pet do deset minuta svaka tri sata) može vam pomoći da se opustite, poboljšate produktivnost i spriječite izgaranje.

Briga o sebi

Vratite se u svoju svakodnevnu rutinu s naglaskom na brigu o sebi. Pripremite brze i jednostavne obroke, uvrstite šetnje u svoju dnevnu rutinu i uzmite vremena za opuštanje. Ove aktivnosti pomoći će vam da lakše prebrodite izazove povratka na posao i ponovno napunite svoje baterije.