Lifestyle

Novo lice tosta kojeg ti neće biti dosta

Autor: Žene.ba

Tost sa sirom i šunkom svakako je klasik kojeg skoro svi obožavaju, ali ove brze i šarene kombinacije na šniti preprženog hljeba za vrijeme vrućih ljetnih dana osvojit će baš svakoga.

Hladni zrnati sir u kombinaciji sa svježim voćem ili orašastim plodovima odličan je izbor za ljetni doručak, ili užinu, čijim maštovitim kombinacijama nema kraja.

Obzirom da je zrnati sir vrlo zasitan obrok, idealan je za laganu večeru jer ćete ga pojesti u manjoj količini, a pritom unijeti dovoljno proteina koji će vas držati sitima i spriječiti da usred noći poharate hladnjak. Primjerice, President zrnati sir ima niski udio masti što ga čini pogodnim za dijetalnu prehranu, ima samo 83 kcal na 100 g, na istu količinu ima čak 12,7 g proteina.

Evo nekih osvježavajućih ideja za slatku verziju tosta:

1. Tost sa zrnatim sirom i bobičastim voćem
Jednu žlicu zrnatog sira namažite po tostu i po njemu poslažite borovnice, maline, ili kupine. Naš prijedlog je napraviti kombinaciju malina i borovnica kako bi slatke ljubičaste bobice ublažile kiselinu malina i sira.

2. Tost s jagodama i zrnatim sirom
Jagode i svježi sir uobičajena je proljetna kombinacija za mnoge slastice, no ova zdravija varijanta poslužit će kao brza užina ili doručak. Na sir namazan na tostu poslažite šnitice jagode i ukrasite listićima mente.

3. Tost s kruškama i zrnatim sirom 
Svježi sir i slatke ljetne kruškice pravo je otkriće. Ova dva okusa izvrsno pristaju uz granolu posipanu po vrhu vašeg prefinog tosta.

4. Tost s orašastim plodovima i zrnatim sirom
Prava hrana za mozak koja će vas držati sitima upravo je ovaj zalogajčić sa zrnatim sirom i orašastim plodovima. Orasi, nasjeckani bademi ili lješnjaci, sve je dopušteno u ovoj kombinaciji.

5. Tost s hladnim bobicama grožđa
Definitivno naš favorit kada temperature odu previsoko. U zamrzivač stavite grožđe na sat vremena, kada spremate vašu užinu izvadite ga, bobice prerežite na pola i poslažite na hladni zrnati sir. Uživajte u kremastom zalogaju koji podsjeća na sladoled.

Punkufer.dnevnik.hr