Lifestyle

Odaberite najbolju ljetnu aktivnost

Autor: Žene.ba
Odaberite najbolju ljetnu aktivnost

Umjesto klasičnih načina vježbanja u teretani ili kod kuće, tijekom ljeta svome tijelu priuštite prirodnije aktivnosti, po mogućnosti na otvorenome.

Kada su vam tijelo i um u ravnoteži, odlično se osjećate i jednako tako izgledate. Premda je svaki oblik tjelovježbe poželjan i preporučljiv, postoje aktivnosti kojima se mogu riješiti određeni problemi i postići sklad u organizmu, pa su rezultati još i bolji nego kod prakticiranja uobičajenih vježbi. Evo što možete vježbati tijekom ljeta.

Joga za otklanjanje stresa

Važno je znati kontrolirati vlastito disanje. Kontrolirano disanje može usporiti rad srca, pozitivno djelovati na središnji živčani sustav i ukloniti osjećaj tjeskobe, kažu fitness stručnjaci. Kada smo pod stresom, dišemo brzo i plitko i time šaljemo mozgu poruku da smo u opasnosti. Refleksna reakcija organizma na opasnost je spremnost na borbu ili na bijeg, što nas čini još napetijima i tjeskobnijima. Tehnike disanja koje se uče na jogi obuhvaćaju duge i spore udahe koji mogu potaknuti biokemijske promjene koje održavaju smirenost tijela.
Većina sportskih i wellness centara u ponudi imaju tečajeve joge. No, prije upisa svakako provjerite je li instruktor dobro educiran za poučavanje joge, jer je kod ovog načina vježbanja točnost izvedbe posebno važna. Kad usvojite pravilnu tehniku, ništa vas ne može spriječiti da se uz jogu opustite na terasi ili uz obalu mora.

Pilates za jačanje osnovnih mišićnih skupina

Obožavatelji pilatesa ne trebaju steznike da bi njihovo tijelo bilo čvrsto i zategnuto jer pilates djeluje na sve osnovne skupine mišića. Točnije, to znači da djeluje na mišiće torza, trbušne mišiće, mišiće donjeg dijela leđa i zdjeličnog dijela, ali i na mišiće ekstremiteta. Uz ostale čimbenike i loše držanje i porođaj mogu negativno utjecati na neke od navedenih skupina mišića i znatno ih oslabjeti. Osim što pomaže u oblikovanju trbuha i struka, pilates poboljšava držanje tijela i smanjuje bol u donjem dijelu leđa.
Pilates je vrlo učinkovit, a nije previše zahtjevan. Nakon što na tečaju usvojite točan način vježbanja, kasnije možete i samostalno vježbati kod kuće uz DVD s pilates vježbama.

Tai chi za zdravlje srca

Ovaj drevni kineski način meditativnog tjelesnog vježbanja sastoji se od serija sporih i kontroliranih pokreta usmjerenih na gornji i donji dio tijela, kao i vježbi disanja koje su osmišljene tako da vježbača smiruju i opuštaju. Istraživanja su potvrdila da tai chi, kao sretna kombinacija lagane tjelovježbe i dubokog disanja, dovodi do opuštanja. S vremenom može pozitivno utjecati na kardiovaskularni sustav te na snižavanje krvnog tlaka.

Capoeira za fit figuru

Ako želite imati duge i graciozne noge, isprobajte ovu brazilsku borilačku vještinu koja objedinjuje ples, udarce i brzo kretanje, predlažu treneri fitnessa. Capoeira razvija snagu i fleksibilnost nogu i odlična je aerobna vježba za cijelo tijelo. Osim toga, definitivno pomaže u sagorijevanju masnoća. Popularnost capoeire jako je porasla u posljednjih nekoliko godina i lako je naći sportski centar koji organizira tečajeve ove borilačke vještine.

Qigong za bolji rad pluća

Ova tradicionalna kineska vježba duha i tijela uči vježbača kontroli disanje kako bi se uravnotežio protok energije (poznate kao qi) kroz tijelo. Ako se redovito prakticira, qigong može poboljšati rad pluća. Slično kao tai chi, i qigong se sastoji od polaganih pokreta, a oni se ponekad izvode i iz sjedećeg položaja jer je naglasak ove vježbe primarno na disanju, a tek poslije toga na tjelesnoj aktivnosti.

mullersvijet.net.hr

Ovo su najljepše kombinacije

Ombre zidovi su novi hit u svijetu enterijera

Ljubav ne poznaje godine?

Svi pričaju o novoj romantičnoj komediji Anne Hathaway

Nije samo roditeljima teško

Kako stres roditelja utiče na djecu