Lifestyle

Odmor u hotelima sa temperaturom ispod nule

Autor: Žene.ba
Odmor u hotelima sa temperaturom ispod nule

Škripa snijega pod nogama, nebo prepuno zvijezda i vatra u kaminu dovoljni su za nezaboravni užitak u zimskom odmoru. Ipak, pravi zimski ugođaj ćete  doživjeti ukoliko se odlučite da spavate u ledenom hotelu, umotani u termalne vreće za spavanje i debele kože od jelena. Upravo ovakvi hoteli, postali su sve popularniji u sjevernoj Evropi, a iskustvo koje pružaju je zaista nevjerovatno i sigurno nezaboravno. Jedino što trebate je, da veoma dobro podnosite niske temeprature, jer u ovim hotelima one ne idu iznad nule.

Snowhotel u Kemiju najveća je građevina od snijega na svijetu. Specifična je i što svake godine dobija novo uređenje. Ovaj jedinstveni ledeni hotel se prostire na više od 20 hiljada kvadratnih metara i krase ga tornjevi viši od 20 metara. Uprkos različitim konfiguracijama, snježni zamak ima nekoliko elemeta koji se ponavljaju, a to su kapela, restoran i sam hotel. Raspolaže dvokreventnim sobama i velikim apartmanima koje su uredili specijalizirani umjetnici koristeći isključivo materijale sa ovog područja. U Snow restoranu ledeni stolovi i stolice prekriveni su krznom od jelena, a poseban šarm mu daju i brojne ledene sklupture. U ovom zdanju vodi se računa o svim željama gostiju, kojima su na raaspolaganju i posebni prostori za djecu, klizališta kao i ledene umjetničke izložbe.

 SNOWHOTEL KIRKENES, NORVEŠKA

Dvadeset soba uređeno je vrhunskim ledenim sklupturama. Konstantna temeratura u ovom hotelu je -4 stepena Celzija, ali spavanje je sigurno i toplo jer su gostima na raspolaganju termalne vreće za spavanje.  U sklopu hotela je i Ice bar i restoran u kojem se služe isključivo specijaliteti domaće kuhinje. Gosti mogu uživati i u raznim aktivnostima, kao što su vožnja motornim sankama, šetnje po snijegu i ribolov na ledu.

 ARCTIC SNOWHOTEL SINETTA, FINSKA

Smještene u ruralnom dijelu, sobe hotela Arctic Snow su u potpunosti izgrađene od snijega i dekorirane rezbarijama od leda i posebnom rasvijetom koja se prilagođava raspoloženju. Gosti koji odsijedaju u ovom hotelu mogu se opustiti u snježnoj sauni ili u  otvorenoj hidromasažnoj kadi. Spava se u toplim vrećama, dok je temperatura u sobama uvijek između 0 -5 stepeni. U sklopu hotela također je i nekoliko ledenih i snježnih odjela koji pružaju nezaboravnu atmosferu za porodične i poslovne događaje te za turiste koji traže ekstremna iskustva.

 ICEHOTEL JUKKASJÄRVI, ŠVEDSKA

Smješten u Jukkasjärvi u sjevernoj Švedskoj, sobe Ice hotela napravljene su od leda iz rijeke Torne, čija temperatura se kreće između -5 i – 8 stepeni Celzija. No, za razliku od drugih ledenih hotela, ovaj u ponudi ima i tople sobe. U hotelskom restoranu poslužuju se tradicionalna jela sa lokalnim proizvodima. Gosti se mogu opustiti uz topla pića i lagane obroke u toplom salonu ili uživati ​​u koktelima koji se poslužuju u čašama napravljenim od leda. Područje oko hotela popularno je zbog zimskih aktivnosti na otvorenom.

  Hiljadu maraka za noćenje

Cijene smještaja u hotelima ovakvog tipa iste su kao i u drugim elitnim odmaralištima. Tako ćete za noć u hotelu u Kemiju u Finskoj platiti oko 300 eura. Boravak u Kirkenesu je nešto skuplji, pa ovdje noćenje košta 520 eura za jednu osobu. Cijena apartmana u hotelu Arctic Snow je također oko 500 eura. Smještaj u Jukkasjärvi je najjefitniji, noćenje košta 250 eura.