Lifestyle

Osjećate se anksiozno? Možda je do interijera u kojem boravite! Donosimo vam 5 trikova za spas

Autor: Žene.ba
Osjećate se anksiozno? Možda je do interijera u kojem boravite! Donosimo vam 5 trikova za spas

Da naši domovi, odnosno interijeri u kojima provodimo najviše vremena mogu itekako utjecati na naše mentalno zdravlje, dokazano je već nekoliko puta. Bilo da govorimo o koloritu koji je zastupljen, rasporedu i razmještaju ili pak recimo osvjetljenju. Činjenica je da nas prostor u kojem boravimo može "gušiti", da se u njemu možemo osjećati loše i tjeskobno, a da toga nismo niti svjesni ili da to pripisujemo uopće tome. Ako se i vi tako osjećate kada zakoračite u svoj dom, možda biste trebali razmisliti o nekim interijerskim promjenama ili trikovima koji bi mogli utjecati na pozitivne promjene. U nastavku vam donosimo nekoliko sugestija na koje biste trebali obratiti pozornost…

Biljke će vas "nahraniti"

Osjećate se anksiozno? Možda je do interijera u kojem boravite! Donosimo vam 5 trikova za spas (фото 1)

Osim što vizualno izgledaju jako lijepo, biljke u interijeru omogućuju vam povezivanje s prirodom na jedan poseban način, reduciraju stres i imaju smirujući efekt. Naravno, o njima se potrebno brinuti, ali ona će vam u tom slučaju uzvratiti jednakom mjerom i vaš prostor učiniti životnijim i energiziranijim, a to je upravo ono što vam treba svaki dan kada se probudite i krenete u novi dan.

Riješite se agresivnih boja

Osjećate se anksiozno? Možda je do interijera u kojem boravite! Donosimo vam 5 trikova za spas (фото 2)

Boje mogu imati moćni psihološki utjecaj. Riješite se onih nijansi koje vas čine nervoznima i priklonite se onim umirujućim i neutralnim tonalitetima. Upravo takav raspon boja sve češće viđamo u interijerima, a razlog je jasan.  Ako već želite neki snažan kolorit, neka on bude u svrsi akcentnog detalja.

Mudro promislite o osvjetljenju i rasvjeti

Osjećate se anksiozno? Možda je do interijera u kojem boravite! Donosimo vam 5 trikova za spas (фото 3)

Hladna ili topla rasvjeta, velika je razlika, ali izbor je individualan, ovisno o tome što u kojoj prostoriji više preferirate. U svakom slučaju, priklonite se prirodnom osvjetljenju, a ono umjetno koristite onda kada je to potrebno. Imajte na umu da pozitivan učinak na vaše raspoloženje može imati ona ambijentalna koju nerijetko zanemarujemo, a koja nas u nekim situacijama može umiriti.

Prigrlite minimalizam

Osjećate se anksiozno? Možda je do interijera u kojem boravite! Donosimo vam 5 trikova za spas (фото 4)

Minimalizam danas više nije samo sinonim za čiste linije i odsutnost dekoracija, minimalizam u interijeru danas je prije svega fokusiran na pomni odabir lijepih i značajnih detalja koji zajednički kroje jednu skladnu priču. Sveprisutan je jer je u pitanju svojevrsni povratak tradiciji, a to je ono što kod svih izaziva osjećaj ugode.

Nabavite kvalitetan krevet

Osjećate se anksiozno? Možda je do interijera u kojem boravite! Donosimo vam 5 trikova za spas (фото 5)

Iako mnogi neispavanost ne povezuju s lošim i neudobnim krevetom, obično tu leži ključ vašeg umora i kontinuirane bezvoljnosti. Komad je to namještaja na kojem ne biste trebali štedjeti jer itekako može utjecati na vaše raspoloženje i psihofizičko stanje. A samo promjena madraca može učiniti čuda. Razmislite o tome.

Buro 24/7