Lifestyle

Osnaživanje žena za održivu ekonomiju u BiH

Autor: Žene.ba

Posvećenost zelenoj ekonomiji, ekonomskom osnaživanju žena i smanjenje digitalnog rodnog jaza neki su od zaključaka kojim je rezultirala diskusija na konferenciji “Ekonomsko osnaživanje žena” - stvaranje jednakih mogućnosti na svim nivoima političkog i ekonomskog odlučivanja održanoj juče u Sarajevu u organizaciji GIZ-a, a u ime vlade SR Njemačke.

Konferenciju na kojoj je učestvovalo više od 50 osoba iz političkog i ekonomskog života BiH kao i zakonodavne vlasti, te nevladinog sektora otvorio je dr. Daniel Stinsky iz Njemačke ambasade:

- Naša nova femistička razvojna strategija fokusirana je na aktivno rješavanje rodne nejednakosti. I u skladu s tim ova konferencije će adresirati politike, prava, resurse kroz prizmu naših projekata i kako oni doprinose osnaživanju žena.

Osiguravanje jednakosti u mogućnostima i potencijalu za učešće u privredi može potaknuti žene na stvaranje održivog razvoja i potencijala kojim će doprinijeti razvoju zajednica. Cilj je postići ravnopravnost spolova ukidanjem svih oblika diskriminacije, nasilja i svih štetnih praksi protiv žena i djevojčica u javnoj i privatnoj sferi.

Jednak pristup pravima i resursima, kao i jednaka zastupljenost su odlika feminističke razvojne politike koja se ogleda u svim našim projektima, akcentirala je Šejla Mujačić iz GIZ-a. Inače GIZ u BIH ali i regiji zapadnog Balkana u ime vlade SR Njemačke djeluje u različitim oblastima kao što su održiv privredni razvoj i zaposlenje, okoliš i klima, država i demokratija i održiva infrastruktura: voda, energija, transport.

- U svim ovim projektima gender perspektiva je snažno prisutna, a ubuduće će ova organizacija još intenzivnije da adresira i pospješuje rodnu tematiku kroz implementaciju projekata. - kaže Mujačić.

Prepoznajemo danas još jednom da žene imaju neizmjeran potencijal i da njihov doprinos može biti ključan za postizanje održivog razvoja i društvenog napretka, poruka je koju je učesnicima konferencije poslao Aleksandar Vuković, PR Udruženja poslovnih žena BiH:

Danas je potreba, viša nego ikada, da razgovaramo o poduzetništvu žena, snažnim lidericama i bh. poduzetnicama, kao i o njihovom učešću u svakodnevnim procesima kako u privatnim, a tako i u poslovnim procesima.

- Ekonomsko osnaživanje žena se ogleda i kroz međusobno umrežavanje, karijerno napredovanje podržano od ključnih aktera društva, ali i kroz potrebne edukacije koje se tiču finansijske pismenosti, te pisanja projekata za domaće i međunarodne investiture. – istakao je Vuković.

Aktuelnost teme potvrdili su i mnogi-e učesnici-ice koji su izrazili potrebu za ovakvim i sličnim događajima u budućnosti jer upravo ovakvi događaji pružaju mogućnost novih saznanja, podjele iskustava i prijedloga za unapređenje položaja žena. Shodno tome predstavnici_e GIZ-a su poručili da je ovo je prva od planirane tri konferencije koje će biti posvećene ekonomskom osnaživanju žena kroz različite oblasti djelovanja Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u Bosni i Hercegovini.

(Žene.ba)