Lifestyle

Ove namirnice obavezno morate izbjegavati tijekom dijete

Autor: Žene.ba
Ove namirnice obavezno morate izbjegavati tijekom dijete

Dijeta uključuje dosta voća i povrća, i to gotovo svaka, no je li baš pametno trpati te namirnice u sebe bez razmišljanja samo zato što spadaju u tu kategoriju?

Ne baš, kako tvrde znanstvenici, te preporučuju koje povrće i voće treba zaobići kad ste na dijeti.

Avokado – mnogima omiljeno voće na dijeti sadrži i najviše kalorija (jedna šalica narezanog avokada sadrži 384 kalorije), te masnoća dobrih za zdravlje srca. Ne biste ga trebali izbjegavati, ali nemojte pretjerivati s količinama.

Sokovi od voća i povrća – iako je na ovaj način najlakše zadovoljiti potrebe organizma za mineralima i vitaminima, oni mogu sadržavati puno više soli i šećera nego što mislite. Prije kupovine ovakvih sokova, obavezno pročitajte koji su sastojci.

Suho voće – čisto za usporedbu: jedna šalica sušenih grožđica sadrži gotovo 500 kalorija, a jedna šalica suhih šljiva sadrži njih 447. Ako im baš ne možete odoljeti, onda pripazite na količinu.

Tropsko voće – plodovi poput manga i ananas iznimno su ukusni, ali sadrže puno šećera, a time i kalorija. Umjesto njih, jedite jabuke koje imaju manje kalorija, a sadrže vlakna koja su odlična pomoć pri dijeti.

Ljepota i zdravlje.hr