Tvrdi ljekar

Ovo su namirnice koje trebate izbjegavati ako želite očuvati zdravlje jetre

Autor: Žene.ba
Ovo su namirnice koje trebate izbjegavati ako želite očuvati zdravlje jetre
Foto: Ilustracija

Jetra je jedan od najvažnijih organa u našem tijelu, a zanimljivo je da ima nevjerovatnu sposobnost samoizlječenja. No, da bi mogla raditi kako treba, moramo je zaštititi od štetnih tvari koje unosimo putem hrane.

Neki prehrambeni proizvodi koje svakodnevno konzumiramo, sadrže opasne spojeve koji mogu ozbiljno narušiti zdravlje jetre.

Prema dr. Ericu Bergu postoji jednostavan način da poboljšate zdravlje svoje jetre - izbacite samo tri vrste namirnica iz svoje prehrane. Vjerovatno ih jedete svaki dan, a možda niste ni svjesni koliko su štetne.

Prva grupa namirnica koju trebate izbjegavati su one koje sadrže sintetičke šećere, posebno kukuruzni i glukozni sirup. Ove vrste šećera nalaze se u mnogim industrijskim slatkišima i prerađenim proizvodima te predstavljaju veliku prijetnju zdravlju vaše jetre.

Drugi neprijatelj jetre su namirnice koje sadrže sintetski škrob, poput modificiranog krompirovog škroba, kukuruznog škroba i maltodekstrina. Ti se sastojci često koriste u procesiranoj hrani i mogu uzrokovati ozbiljna oštećenja jetre.

Treća grupa su nezasićene masti, posebno one bogate omega-6 masnim kiselinama i uljima sjemenki. Dr. Berg ističe da ulja sjemenki, poput kukuruznog ulja, sadrže visok nivo linolne kiseline koja je upalna i štetna za jetru. Primjerice, kukuruzno ulje ima čak 56,6% linolne kiseline, dok svinjska mast sadrži samo 2,5%, a loj 0,7%.

Izbacivanjem ovih proizvoda iz prehrane vaša će jetra raditi efikasnije i zdravije. Prema riječima dr. Berga, to je ključni korak u očuvanju zdravlja ovog važnog organa. Važno je imati na umu da se u ljudskoj jetri svakih 60 sekundi može dogoditi do 20 miliona kemijskih procesa – stoga svaka mala promjena u prehrani može imati veliki utjecaj na njeno funkcionisanje.

Ako želite održati svoju jetru zdravom i efikasnom "kao sat", smanjenje ovih štetnih sastojaka u prehrani prvi je korak prema boljem zdravlju.