Lifestyle

Popularne pekare i slastičarnice diljem svijeta koje želimo posjetiti

Autor: Žene.ba
Popularne pekare i slastičarnice diljem svijeta koje želimo posjetiti

Ako čitate ovaj članak, vjerojatno ste ljubitelj slasnih peciva i slastica od kojih rastu zazubice već i na sami pogled kroz stakleni izlog. Svaki putoholičar dobro zna da po dolasku na destinaciju prvi logičan korak je potraga za specijalitetima dostupnim na lokaciji. Pekare i slastičarne najčešći su izbor za sve one manje ‘gastro orijentirane’, pogotovo ako volite uživati uz kafu ili čaj u opuštenoj atmosferi.

Od New Yorka i Pariza pa sve do dalekog Hong Konga, smjestile su se kultne pekare i slastičarnice u čijim fotkama uživamo na Instagramu. Naime, tradicionalni specijaliteti i originalna peciva i slastice divno se uklapaju u putopise poznatih blogerica, a interijeri su uređeni upravo za fotku koja će kasnije poslužiti kao najljepša razglednica s tog putovanja.

PEKARE I SLASTIČARNICE U FRANCUSKOJ: LADURÉE, PARIZ

Posjet Parizu ne može proći bez posjeta ikoničnoj slastičarnici Ladurée. Značaj imena i ugled koji uživa diljem svijeta dobro je poznat pa su branše otvorili i po drugim svjetskim metropolama. Bez navigacije i traženja naći ćete ih na slavnoj Avenue des Champs-Élysées. Ulični izlog neće vas ostaviti ravnodušnima, a svoje mjesto za ispijanje vruće čokolade i makaronima o kojima svi pričaju možda ćete morati pričekati u redu.

CARETTE, PARIZ

Carette možda nećete pronaći u vodičima ‘što vidjeti u Parizu’, no posjet pekari hvaljen je internetskim stranicama gdje su recenzije posjetitelja i više nego zadivljujuće. Naime, pariška konkurencija zaista je velika pa je dobar review zaista potrebno zaraditi. Poznati su po najboljim slanim, karameliziranim makaronima koji dolaze u jumbo verziji.

CONDITOREI SCHOBER, ZURICH

Švicarski grad Zurich zasigurno je jedna od najtraženijih destinacija za odmor. Bez obzira na to jeste li samo u prolazu ili svoj odmor planirate baš tamo, jutarnje pecivo ne smijete propustiti u popularnom tea room okupljalištu Conditorei Schober. Neka vas veličina izloga ne zavara, jer iza staklenih vrata kriju se separei, otvorena terasa s druge strane zgrade i još mnogo toga. Poznati su po vrućoj čokoladi koju posjetitelji naručuju tijekom cijele godine uz selekciju sočnih peciva koja dolaze u košari i šire opojne mirise.

PASTÉIS DE BELÉM, LISABON

Neki ju nazivaju institucijom za sebe – Pastéis de Belém najpoznatija je Lisabonska pekarna u kojoj su specijalnost raznovrsni tartovi. No, iz pećnice svakih par minuta izlaze i drugi specijaliteti. Jedno je sigurno – izmamit će iz vas zvukove užitka i nećete previše brinuti o bontonu i načinu na koji se delicije tradicionalno jedu, jer ćete biti previše okupirani uživanjem u svakom zalogaju.

DEMEL, BEČ

Austrija je poznata po kultnim slastičarnicama i pekarama na svakom uglu. Beč je multikulturalan grad koji je na svojoj mapi gastronomije ugostio pekare koje su dospjele na svjetski popis onih najbolji. Jedna od njih je i Demel, divan interijer vratit će vas u prošlost i oživiti sav glamur i čar grada u kojem su poznate ličnosti u prošlosti uživale uz čajanke i druženja.

JENNA RAE CAKES, WINNIPEG

Kanadski gradić, Winnipeg može se pohvaliti jednom jako cool slastičarnom Jenna Rae Cakes, a njihove kreacije ostavljaju bez daha. Ideju su osmislile dvije sestre Jenna i Ashley, a koncept nas je osvojio na prvu. Pekarsku scenu upotpunili su raskošnim recepturama neobičnih spojeva okusa i kolorističkih dekoracija. Na cookie sandwich svi dolaze, a pravilo je da jednom kada uđete kalorije više ne brojite.

DOMINIQUE ANSEL BAKERY, NEW YORK

Za cronut ste sigurno čuli, hibrid kroasana i krafne specijalnost je pekarne Dominique Ansel, na čelu s istoimenim pastry chefom. Moramo vas upozoriti da su redovi čekanja za omiljenu slasticu poprilično dugački, no stajanje će se isplatiti. Jednom kad završite sa svojom porcijom, vratit ćete se na kraj reda po još jednu. Dobra je ideja da odmah naručite nekoliko komada i uživate u cronutu kroz šetnju divnim ulicama New Yorka.

PEGGY PORSCHEN LONDON

O najfotkanijoj Instagram slastičarnici, Peggy Porschen već smo pisali. Trijem ukrašen cvijećem mijenja se svakoga tjedna, pa raskošan ulaz nećete promašiti. Interijer je uređen u ružičastom deco stilu, a organiziraju i tradicionalne engleske čajanke. Uplovite u ružičasti svijet ikoničnog londonskog mjesta na kojeg često dolaze i članovi kraljevske obitelji.

CAFE SAVOY, PRAG

Uživanje u slasticama s pijanističkim koncertom u pozadini zaista je sofisticirano iskustvo koje ćete pamtiti još dugo. Nakon šetnje i razgledavanja savršeno mjesto za odmor i bijeg od gradske buke upravo je Cafe Savoy u kojem će vas maksimalno razmaziti. Na jednoj sasvim novoj razini doživjet ćete pekaru i vratiti vrijeme unazad te osjetiti kako je to nekada izgledalo.

TAI CHEONG BAKERY, HONG KONG

Tart s jajima i sirom? Tai Cheong Bakery u Hong Kongu najpoznatija je upravo po njima. Turisti, ali i lokalci svakodnevno strpljivo stoje u redu za svoj omiljeni zalogaj, a jedan od razloga su i prihvatljive cijene koje ih izdvajaju s popisa skupih i precijenjenih kultnih svjetskih slastičarnica.

Journal.hr