budite se sa energijom

Prestanite pritiskivati snooze: Kako povećati produktivnost?

Autor: Žene.ba
Prestanite pritiskivati snooze: Kako povećati produktivnost?
FOTO: Ilustracija

Pritiskanje snooze može sabotirati vaš uspjeh. Otkrijte kako povećati produktivnost i saznajte savjete za buđenje s energijom.

Svi imamo dnevne navike koje smatramo dijelom naše rutine. Međutim, neke navike, iako se čine sitnima, mogu značajno uticati na našu sposobnost napredovanja i uspjeha u životu. Među njima, odlaganje alarma na snooze izdvaja se kao posebno problematično. Prema L’Axonaisu, ova navika je uobičajena među onima koji se bore da ostvare svoje ciljeve.

Kako povećati produktivnost i prestati pritiskati snooze

Pritiskanje snooze pokreće kontraproduktivan mentalni proces koji može omesti vaš dan. Umjesto da započnete snažno, odlaganje smanjuje početni impuls energije koji vam je potreban za pokretanje. Prirodni ciklus spavanja se prekida, što dovodi do produžene pospanosti i loše koncentracije. Budite se osjećajući se tromo, a ova inertnost može vas pratiti tokom cijelog dana, prenosi ljepotaizdravlje.ba

Na dugoročnom nivou, ova navika može biti još štetnija. Kontinuirano pritisnuti snooze jača osjećaj zadovoljstva trenutnim stanjem, slabeći vašu sposobnost efikasnog upravljanja prioritetima. Prilike vam promaknu, projekti stagniraju, a osjećaj napretka nestaje. Kako biste se borili protiv ovoga, ključno je odmah ustati iz kreveta kada zazvoni alarm. Time postavljate ton odlučnosti, pomažući sebi da izbjegnete prokrastinaciju od samog početka.

Naučnici upozoravaju na negativne efekte pritiska snooze. Prekidajući svoj spavački ciklus, osjećate se iscrpljeno i neproduktivno, stvarajući začarani krug koji ometa dugoročni uspjeh.

Kako povećati produktivnost: Sve počinje s odlaskom na spavanje

Studija koju je objavio Slate, a sproveo Univerzitet Notre Dame, rasvjetljava nauku iza pritiska snooze. Kada vaš alarm zazvoni, šalje signal vašem mozgu da je noć gotova. Međutim, pritiskom na snooze zbunjujete svoj mozak ponovnim uranjanjem u dubok san. Ovaj miješani signal otežava kasnije buđenje, utičući na vašu energiju i raspoloženje tokom ostatka dana.

Kako možete prekinuti ciklus snoozinga? Najjednostavnije rješenje je odlazak na spavanje ranije kako biste osigurali dovoljno sna. To smanjuje potrebu da odlažete alarm ujutro. Idealno, buđenje prirodno nakon punog ciklusa sna optimizuje energiju i produktivnost. Međutim, s obzirom na svakodnevne obaveze, prilagođavanje vremena spavanja je najpraktičniji način da izbjegnete pritisak snooze.

Dosljedan raspored spavanja jača naviku trenutnog ustajanja kada alarm zazvoni. Ova mala promjena može imati veliki uticaj na vašu svakodnevnu produktivnost i ukupni uspjeh.

Pritisak snooze može se činiti kao mala uživancija, ali može imati značajne posljedice na vaš uspjeh. Odabirom da ustanete čim vaš alarm zazvoni, započinjete dan s energijom i fokusom. Stoga, odložite snooze dugme i usmjerite se ka postizanju svojih ciljeva i napredovanju u životu.