Lifestyle

Rečenice koje izgovaraju osobe sklone depresiji

Autor: Žene.ba
Rečenice koje izgovaraju osobe sklone depresiji
POMOZITE SEBI, POMOZITE DRUGIMA

Tekst jedne djevojke koja boluje od depresije:

Neki od vas znaju da se borim i sa depresijom, pored graničnog poremećaja ličnosti. U većini slučajeva upravo su depresija i anksioznost pratioci moje glavne dijagnoze. I da, veoma često i sama znam da izgovorim riječi, nesvjesno, koje ukazuju da prolazim kroz omanji pakao. Ovdje ću pokušati da prebrojim sve te rečenice koje svesno ili nesvjesno ukazuju da osoba u vašem okruženju ima problem.
Ponekad se neko iz vaše okoline bori sa depresijom, a da to ni ne znate ni vi, ni ta osoba. Kada se osoba bori sa nekim problemom vezanim za psihičko zdravlje, rijetko će ga verbalno izraziti. Oni koji su u problemu, a vi to ne znate, njih je ili sramota ili ne žele da druge opterećuju. S druge strane, postoje rečenice koje ukazuju da se te osobe osjećaju loše.

Oni koji pate od depresije kao da imaju svoj jezik i izgovaraju određene rečenice u svakodnevnom govoru i uz pomoć njih sakrivaju da se ne osjećaju dobro. Ovim tekstom pokušavam da i vama i njima pomognem.

“Ne osjećam se dobro”

Kada neko ovo kaže, uglavnom se pretpostavlja da je fizički bolestan, da je riječ o prehladi ili nečem sličnom. Ipak, u većini slučajeva, ako nije riječ o fizičkim tegobama, ova rečenica predstavlja probleme sa depresijom ili anksioznošću koje mogu da iscrpe energiju do te mjere da se osoba stvarno “ne osjeća dobro“.

“Živi se…”

Prilično kratak odgovor koji ne mora, ali može da znači da se osoba bori svaki dan sa svojim stanjem, bez obzira koliko je to stanje iscrpljuje i umara.

“Nisam dobro spavao/spavala prošle noći”

Ovako je mnogo lakše objasniti umor zbog depresije, nego objašnjavati zbog čega je stvarno ova osoba iscrpljena.

“O mnogo toga razmišljam”

Ovu rečenicu depresivne osobe govore kada ih preplave misli i ne mogu da pronađu način da objasne nekome svoja osjećanja.

“Malo sam umoran/umorna”

Ovdje nije riječ o vrsti umora koji se rješava kvalitetnim spavanjem. Pomenuti umor koji nastaje zbog depresije se krije iza ove rečenice.

“Danas mi, jednostavno, ne ide”

Šifra za: “ne osjećam se kao da sam ja – ja i to me plaši“. Iako ovakvi dani nisu tako česti, kod onih koji pate od depresije znaju da se događaju. Tada je osoba oboljela od depresije u velikom strahu. Tačnije, plaši se da će se raspasti i da joj treba jača terapija.

“Dobro sam”

Ako vas osoba uvjerava da se osjeća dobro, veoma često laže. Tom laži ona pokušava da izbjegne objašnjavanje zašto nije dobro. Pojedinci oboljeli od depresije su rekli da to kod njih nikada ne znači da su stvarno dobro. I to je istina.

“Dosadno mi je”

To uglavnom znači da se osoba osjeća toliko bolesno i iscrpljeno da je jedva izgurala dan i da joj ništa ne ide od ruke.

“Držim se”

Ovo uglavnom kažu depresivne osobe kada ne žele da nikog opterećuje svojim stanjem i da žele što prije da stave tačku na tu priču.

“Ovih dana baš slušam muziku”

Muzika je ponekad izlaz za one osobe koje imaju mnogo stvari u glavi, stalno razmišljaju i treba im nešto čime će  da “utišaju buku“.

“Ne želim da budem sam/sama danas”

Riječ je o alarmantnoj situaciji kada osoba traži pomoć i treba joj pomoć, ali ne zna kako da tu pomoć zatraži na adekavatan način.

Zdravija.com