Kradu spotlight

Režiseri bijesni: Zbog influencera, film više nije u fokusu Filmskog festivala u Cannesu

Autor: Žene.ba
Režiseri bijesni: Zbog influencera, film više nije u fokusu Filmskog festivala u Cannesu
Foto: Instagram / Molly Mae

Ovogodišnje izdanje Canneskog filmskog festivala izazvalo je nezadovoljstvo kako među filmašima tako i među ljubiteljima sedme umjetnosti. Cannes Film Festival tradicionalno se smatra vrhunskim događajem u filmskoj industriji, koji privlači samo najuglednija imena iz svijeta filma. No, posljednjih godina festival je podložan kritikama zbog popisa "VIP gostiju" koji većinom uključuje influencere i zvijezde reality showova.

The Sun izvještava kako su mnogi ugledni glumci, režiseri i producenti izrazili nezadovoljstvo time što su dijelili crveni tepih s osobama koje su poznate po aktivnostima na društvenim mrežama ili učestovovanju u reality showovima niže kvalitete. Među spornim gostima na crvenom tepihu ovogodišnjeg Cannesa bili su zvijezde reality showa Love Island poput Molly-Mae Hague, Ekin-Su Cülcüloğlu i Zara McDermott, "it djevojke" Nicky Hilton, Victoria Hervey i Emma Weymouth, te poznate manekenke poput Kimberley Garner iz reality showova Made In Chelsea, Evelyn Ellis iz TV showa Married At First Sight, te Heidi Klum i njena kćerka Leni.

Osim njih, na crvenom tepihu su se pojavile i svjetski poznate manekenke poput Belle Hadid, Rosie Huntington-Whiteley, Alessandre Ambrosio i Candice Swanepoel. Ovakav izbor gostiju nije naišao na odobravanje mnogih.

"Postao je cirkus"

Mnogi se pitaju je li srž Cannesa izgubljena s naglaskom koji više nije na filmovima, već na brendovima i reklamama. "Cannes je postao cirkus. Gdje god pogledate, vidite zvijezde reality showova. Nije da oni nisu dobrodošli u Cannesu, ali je filmski festival izgubio svoj šarm. Sada se svugdje oko vas vide influenceri. U Cannesu više nema ekskluzivnosti, svi dolaze", izjavio je jedan nezadovoljni insajder za The Sun.

Posebno je razljutila filmaše situacija s Kevinom Costnerom. Dvostruki dobitnik Oscara našao se u gomili influencera koji su uzimali selfije ispred hotela s pet zvjezdica u kojem je odsjeo. "Prije bi bio osjećaj strahopoštovanja tokom susreta s holivudskim zvijezdama poput njega. Sada ih samo zanima koliko će lajkova dobiti zbog njega. Depresivno je vidjeti kako je Cannes potonuo", zaključili su neki, prenosi Index.

@gala.fr #kevincostner @bmw #BMW #BMWxCannes #cannes2024 #filmtok ♬ Flashing Lights - Kanye West

Decenijama, Cannes je bio epicentar za stvaranje prestižne reputacije novih režisera poput Quentina Tarantina, a filmovi premijerno prikazani na tom festivalu često bi imali visoke izglede za osvajanje Oscara. No, mnogi režiseri sada izražavaju nezadovoljstvo jer se čini da su ljudi zaboravili da je Cannes filmski festival - sve se više fokusira na druge stvari osim na filmove.