Lifestyle

Salma Hayek: Weinstein je vrištao na mene "Nisam te zaposlio da budeš ružna"

Autor: Žene.ba
Salma Hayek: Weinstein je vrištao na mene "Nisam te zaposlio da budeš ružna"

Četiri godine nakon što je u New York Timesu objavila članak u kojem opisuje zlostavljanje Harveyja Weinsteina, poznata glumica Salma Hayek je u intervjuu za The Guardian ponovo komentarisala ovu temu.

Kada je 2017. godine napisala članak za NY Times, Hayek je obrazložila kako je izgledalo zlostavljanje koje je trpila na setu filma "Frida", ali i na drugim projektima. U ovom tekstu pričala je i o tome koliko je puta morala reći kratko i jasno "ne".

"Ne da se zajedno tuširamo. Ne da me gleda kako se kupam. Ne da me masira. Ne da me njegov prijatelj izmasira. Ne da me oralno zadovolji. Ne da imam odnose sa drugom ženom. Ne, ne, ne, ne... Što sam više odbijala, to se više ljutio", napisala je Hayek.

Novinarka Guardiana piše kako glumica nije bila oduševljena idejom da priča o svom zlostavljaču, kao i da ju je za razgovor zagrijala objašnjavajući joj kako je i sama prošla kroz Weinsteinovu torturu.

"Sada ja želim intervjuisati tebe! U svom tekstu iz 2017. godine sam se fokusirala više na verbalno, nego na seksualno zlostavljanje. Bilo je žena koje su prošle kroz gore stvari s njim te postoje mnoge koje su prošle kroz gore stvari s drugim muškarcima. Weinstein nije jedini muškarac koji gradi sebe kroz uništavanje žena", odgovorila joj je Hayek.

Dodala je kako je na neki način normalizovala verbalno zlostavljanje kako bi se lakše nosila sa kompletnom situacijom.

"Tresla sam se i padala u depresiju, ali je to djelovalo vrlo malo u odnosu na drugi dio zlostavljanja. Ponekad bi me pozvao (dok smo snimali 'Fridu') kako bi vrištao na mene: 'Zašto su ti obrve spojene? Odakle ti brkovi? Ne plaćam te da budeš ružna!'. Odgovarala bih: 'Jesi li ikad vidio fotografiju Fride Kahlo? Da neko treba glumiti Cyrana de Bergeraca, sigurno mu ne bi rekao 'Šta ti je s nosom?'", rekla je.

Na pitanje da li još uvijek stoji iza svog mišljenja da je Weinstein nikada nije silovao jer je prijateljica sa Robertom Rodriguezom, Quentinom Tarantinom i Georgeom Clooneyjem - odgovorila je vrlo kratko: "...I jer sam izuzetno snažna". Objasnila je kako je Weinstein nije smatrao slabom ženom, jer mu ona to nije željela dopustiti.

Dodala je kako Weinstein nije jedini muškarac koji je zlostavljao žene u Hollywoodu: "Nije ni prvi ni zadnji. Mi smo djevojke, žene... Učimo biti hrabre. Nije jednostavno, ali je to nešto što moramo učiniti".

Hayek vjeruje kako su i muškarci prolazili kroz identičan oblik zlostavljanja tokom rada u ovoj industriji: "Jedna od mojih moći jeste što ne pamtim zlo. Opraštam ljudima i vjerujem da se mogu promijeniti. Ne želim blatiti bilo koga. Samo želim da se takve stvari prestanu događati".

Žene.ba

Ovo su najljepše kombinacije

Ombre zidovi su novi hit u svijetu enterijera

Ljubav ne poznaje godine?

Svi pričaju o novoj romantičnoj komediji Anne Hathaway

Nije samo roditeljima teško

Kako stres roditelja utiče na djecu