POosvetite vrijeme sebi

Sedam vrsta odmora koji nam trebaju - jer spavanje nije dovoljno

Autor: Žene.ba
Sedam vrsta odmora koji nam trebaju - jer spavanje nije dovoljno
Foto: Ilustracija

Često prolazimo kroz život vjerujući da smo se dovoljno odmorili jer smo spavali dovoljno sati. Međutim, istina je da nam treba više od samo fizičkog odmora kako bismo bili zaista osvježeni i puni energije. Propuštamo druge vrste odmora koje su jednako važne za naše opće blagostanje - kreativni, mentalni, osjetilni, emocionalni, socijalni i duhovni odmor.

Mentalni odmor

Jeste li ikad poznavali nekoga ko svakodnevno započinje dan s velikom šoljicom kafe, ali je ipak razdražljiv i teško se koncentriše? To je često znak nedostatka mentalnog odmora. Čak i ako spavate sedam do osam sati, vaš mozak može biti preopterećen mislima i briga koje vas ometaju. Rješenje nije napuštanje posla ili odlazak na dugo putovanje; jednostavne pauze tokom radnog dana mogu napraviti veliku razliku. Kratki predah svaka dva sata može umiriti um i smanjiti stres.

Odmor za čula

Savremeni svijet obiluje senzornim podražajima - jakim svjetlima, zaslonima računala, bukom okoline i konstantnom komunikacijom. Preplavljenost osjetilima može dovesti do iscrpljenosti. Namjerno isključivanje elektronike ili kratko zatvaranje očiju usred dana može pomoći resetirati čula i smanjiti stres izazvan prevelikim brojem podražaja.

Kreativni odmor

Za rješavanje problema ili generisanje novih ideja, važno je povremeno uzeti kreativni odmor. Povezivanje s prirodom, umjetnost ili jednostavno posmatranje okoliša može probuditi vašu kreativnost i oživjeti maštu. Kreativni odmor ne zahtijeva velike troškove; često je dovoljno jednostavno mijenjati okolinu ili se posvetiti hobiju koji vas veseli.

Emocionalni odmor

Osobe koje su uvijek tu za druge i rijetko izražavaju vlastite osjećaje često trebaju emocionalni odmor. To uključuje oslobađanje od pritiska da se svima udovoljava i dopuštanje sebi da budete autentični. Emocionalni odmor podrazumijeva hrabrost da se izrazi i podijeli osjećaje bez straha od prosuđivanja.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Corryn Timmerman / style inspo (@corryntimm)

Socijalni odmor

Interakcije s ljudima mogu biti izvor energije ili iscrpljenosti, ovisno o tome s kim se okružujete. Socijalni odmor znači aktivno biranje društva koje vas podržava i ispunjava. To može uključivati ​​odluke poput učestvovanja u aktivnostima koje vas povezuju s pozitivnim i poticajnim ljudima, čak i ako se to odvija virtualno.

Duhovni odmor

Najdublji oblik odmora je duhovni odmor, koji se odnosi na povezivanje s nečim većim od nas samih. To može uključivati ​​aktivnosti poput volontiranja, meditacije ili učestvovanja u zajednici. Duhovni odmor pruža osjećaj pripadnosti, ljubavi, prihvaćanja i svrhe, što je ključno za osobni i duhovni razvoj.