Nikad nije kasno

Šest istaknutih dama koje su postigle značajne uspjehe tek u zrelijem dobu

Autor: Žene.ba
Šest istaknutih dama koje su postigle značajne uspjehe tek u zrelijem dobu
Foto : Ilustracija

Nakon školovanja, mladi ljudi s velikim ambicijama često planiraju oblikovati cijeli svoj život u svojim dvadesetima. Vizualiziraju svoju budućnost u tridesetima kao profesionalce u svojim karijerama, u sretnom braku, s djecom, prelijepom kućom s vrtom - upravo onako kako to često vidimo u holivudskim filmovima.

Ipak, život često promijeni redoslijed stvari i nameće svoj vlastiti plan. Put od fakulteta do posla, ozbiljne veze, braka, kuće i djece nije univerzalna formula za svakoga. Važno je shvatiti da to ne mora biti problem, jer uspjeh može doći u bilo kojem trenutku života.

To potvrđuju mnoge poznate žene koje su ostvarile značajne uspjehe tek u kasnijim fazama života. One su živi primjer da nikada nije prekasno da se uživa u životu. U nastavku možete saznati o kojim damama je riječ i kako su postale izvor inspiracije svojim životnim putem.

Sofia Vergara

Sa samo 21 godinom, Sofia je postala samohrana majka. Tokom odgajanja svog sina, odlučila je privremeno odustati od glumačke i modeling karijere, ostavljajući za sobom trag neprepoznat od strane javnosti. Njen procvat u svijetu zabave dogodio se tek u 37. godini, kada je dobila ulogu Glorije Pritchett u seriji "Modern Family", što ju je lansiralo u globalnu slavu. Brzo je postala jedna od najplaćenijih glumica na svetu. Ljubav je pronašla tek u četvrtoj deceniji života, a njen brak sa Joeom Manganiellom završio se razvodom prošle godine.


Vera Wang

Iako je u mladosti bila novinarka, modna urednica i umjetnička klizačica, Vera Wang je tek u svojim četrdesetim godinama ozbiljnije zakoračila u svijet dizajna. Taj trenutak je bio prekretnica nakon koje je postala široko poznata, brzo stvarajući reputaciju kao jedna od vodećih figura u modnoj industriji, posebno kada je riječ o vjenčanicama. Vera nam snažno pokazuje da pravac karijere koji smo odabrali u dvadesetima ne mora nužno odrediti tok našeg života.

Nancy Pelosi

Američka političarka i bivša predsjednica Predstavničkog doma Sjedinjenih Američkih Država postigla je vrhunac svoje karijere u nešto zrelijim godinama. Kada je prvi put izabrana u Kongres, imala je 47 godina, a kasnije, kada je postala predsjednica Doma, imala je 67 godina. Prethodno je Nancy bila posvećena domaćinstvu i podizanju svoje petoro dece. Strpljivo je čekala da djeca odrastu kako bi mogla ostvariti svoje snove - što je na kraju i uspjela.

Viola Davis

Iako je Viola imala značajno umjetničko iskustvo studirajući na prestižnom Julliardu i stvarajući impresivan opus tokom svoje karijere, pravi trag na filmu nije ostvarila sve do svojih četrdesetih godina. U srednjim četrdesetima, dobila je svoju prvu nominaciju za Oscar, a kasnije je osvojila još dva puta prestižnu nagradu za najbolju glumicu. Ipak, istinsku prepoznatljivost postigla je tek u pedesetima, posebno nakon što je igrala u seriji "Kako se izvući s ubistvom". Tada je postala prva afroamerička glumica koja je osvojila Emmy za najbolju glavnu glumicu u dramskoj seriji.

J.K. Rowling

Sa 30 godina, bila je samohrana majka dvoje djece, suočena s kliničkom depresijom i ovisna o državnoj socijalnoj pomoći. U najtežim trenucima svog života, pronašla je utočište u pisanju i to se pokazalo kao prekretnica. Danas je jedna od najbolje plaćenih autorica u historiji, prepoznatljiva širom svijeta.

Kerry Washington

Poznata američka glumica imala je neke angažmane, ali ni jedan je nije proslavio u onoj mjeri u kojoj je zaslužila. Tek u sredini tridesetih godina dobila je ulogu koja je je plasirala ravno u glumački vrh. Bila je to uloga Olivie Pope u hitu ''Scandal''.

Ovo su najljepše kombinacije

Ombre zidovi su novi hit u svijetu enterijera

Ljubav ne poznaje godine?

Svi pričaju o novoj romantičnoj komediji Anne Hathaway

Nije samo roditeljima teško

Kako stres roditelja utiče na djecu