Lifestyle

Šest rashlađujućih savjeta: kako lakše zaspati po vrućinama

Autor: Žene.ba
Šest rashlađujućih savjeta: kako lakše zaspati po vrućinama

1. Zrak neka kruži

Važno je da u spavaćoj sobi ne bude prevruće. To ćete postići tako da osigurate kruženje zraka. Ako vam to ne uspijeva s otvorenim vratima i prozorima, pokušajte s ventilatorom, ali ga nemojte usmjeriti direktno prema sebi.
Ne samo spavaća soba, nego i posteljina mora disati.

2. Lanena posteljina, tvrđi jastuk

Ljeti odaberite lanenu posteljinu koja je odlično rješenje za vruće noći, a jastuk zamijenite za manji i tvrđi. Veliki i raskošni jastuci glavu još više griju pa se više i znojite, a to remeti san.

3. Pamučna odjeća

Da bi vam bilo što udobnije, spavajte u pamučnoj majici, a hladnije će vam biti što je posteljina bliže podu. Znate da se topli zrak podiže u visinu, pa je zapravo na podu najhladnije.

4. Mokri peškir na prozor

Ispred otvorenog prozora stavite vlažni peškir , a propuh ako ga uspijete uhvatiti pobrinut će se za malo svježine. Ovo pomaže samo ako u zraku nije velika vlaga.

5. Termofor u zamrzivač

Ako u posteljini trebate još dodatno hlađenje, možete termofor ili plastičnu bocu napuniti vodom, zamrznuti je i njome se hladiti. Može pomoći i peškir koji ste neko vrijeme stavili u zamrzivač, pa se njime ogrnite i rashladite pregrijano tijelo.

6. Rashladite noge

Sjetite se zimskih dana kada vam se zbog hladnih nogu ubrzo počne tresti cijelo tijelo, bilo da ste pokisli ili dugo boravili na hladnoći. Taj mehanizam možete i sada iskoristiti. Noge na nekoliko minuta uronite u hladnu vodu i polako će vam se rashladiti cijelo tijelo.

Slobodnadalmacija.hr