Lifestyle

Usamljenost postaje globalna zdravstvena prijetnja

Autor: Žene.ba
Usamljenost postaje globalna zdravstvena prijetnja

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je usamljenost globalnom zdravstvenom prijetnjom, a stručnjaci upozoravaju da je njen uticaj na smrtnost jednak pušenju 15 cigara dnevno.

"Usamljenost prevazilazi granice i postaje globalni problem javnog zdravlja koji utiče na svaki aspekt zdravlja, blagostanja i razvoja. Društvena izolacija ne poznaje ni godine, ni granice", rekla je izaslanica Afričke unije pri SZO Kido Mpemba, prenosi Guardian.

Američki hirurg Vivek Marti ističe da su posljedice usamljenosti po zdravlje loše koliko i pušenje 15 cigara na dan, kao i da su ozbiljnije od onih povezanih sa gojaznošću i fizičkom neaktivnošću.

Iako se usamljenost često doživljava kao problem stanovništva u razvijenim zemljama, Marti je rekao da je jedna od četiri starije osobe usamljena u svim regionima svijeta, prenosi Informer.

Kod starijih odraslih osoba, usamljenost je povezana sa 50 odsto povećanim rizikom od razvoja demencije i 30 odsto povećanim rizikom od moždanog udara.

Usamljenost utiče i na živote mladih ljudi - između pet i 15 odsto adolescenata je usamljeno (u Africi 12,7 odsto, a u Evropi 5,3 odsto). Podatke je objavila međunarodna komisija Svjetske zdravstvene organizacije, koju predvode Marti i Mpemba.

Žene.ba