novo istraživanje

Veći obim struka znači i veći rizik od kardiovaskularnih bolesti

Autor: Žene.ba
Veći obim struka znači i veći rizik od kardiovaskularnih bolesti
FOTO: Profimedia

Istraživanje otkriva da visoki indeks okruglosti tijela može biti ključni pokazatelj rizika, nadmašujući tradicionalne mjere poput BMI-a

Nova istraživanja pokazuju da visoki indeks okruglosti tijela (BRI) može povećati rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. BRI se računa na osnovu visine i obima struka, a smatra se preciznijim pokazateljem rizika od bolesti nego indeks tjelesne mase (BMI).

Indeks okruglosti tijela može biti važan alat u prepoznavanju pojedinaca koji su izloženi većem riziku od srčanih oboljenja, pomažući zdravstvenim stručnjacima da pruže pravovremene savjete i intervencije

Studija objavljena u Journal of the American Heart Association otkrila je da su visoki BRI tokom šest godina bili povezani s povećanjem rizika od kardiovaskularnih bolesti do 163%. Istraživači su analizirali podatke gotovo 10,000 odraslih osoba u Kini starijih od 45 godina, prateći njihove BRI promjene kroz vrijeme.

Visoki BRI je bio snažno povezan s povećanim rizikom, a učesnici s visokim stabilnim BRI imali su 163% veći rizik u odnosu na one s niskim stabilnim BRI. Ove promjene ostale su značajne čak i nakon uzimanja u obzir demografskih i zdravstvenih faktora.

Ova istraživanja sugerišu da BRI može biti koristan alat za procjenu rizika od kardiovaskularnih bolesti, naglašavajući važnost raspodjele masnoće u tijelu, posebno u području abdomena.

(Žene.ba)