Preuzmite kontrolu nad životom

Vrijeme je da se prestanete samosabotirati

Autor: Žene.ba
Vrijeme je da se prestanete samosabotirati
Foto: Ilustracija

Jeste li ikada primijetili da se čini kao da namjerno otežavate ostvarenje svojih ciljeva i smanjujete vlastitu sreću? Možda ste došli blizu postizanja nečega važnog, ali iznenada primijetite kako se ponašate na način koji vodi prema unatrag. Fenomen koji opisuje ovu autodestruktivnu tendenciju poznat je kao samosabotaža, a može izazvati veliku frustraciju i ograničiti vaš napredak.

Dobra vijest je da možete preokrenuti samosabotažu i krenuti prema ostvarenju svojih ciljeva. U ovom vodiču, istražit ćemo tri koraka koji će vam pomoći prepoznati, razumjeti i prevladati obrasce samosabotaže, omogućujući vam da stvorite put prema uspjehu i zadovoljstvu. Jeste li spremni preuzeti kontrolu nad svojim životom i prestati se sablažnjavati?

Prepoznajte samosabotažu

Kada nismo svjesni svojih obrazaca samosabotaže, život može izgledati izazovno. Često se osjećamo kao da sudjelujemo u igri bez potpunog razumijevanja pravila, te se može činiti da nikada nećemo postići željene ciljeve ili živjeti život kakav smo zamislili.

Prilikom pokušaja promjene u životu, korisno je fokusirati se na ono što možemo kontrolisati umjesto na ono što ne možemo. Srećom, ponašanje se može promijeniti.

Samosabotaža implicira namjerno oštećivanje, blokiranje ili ometanje nečega kako bi se spriječilo ispravno funkcioniranje. Iako rijetko namjerno blokiramo vlastiti put prema ostvarenju željenog, često se ponašamo ili izgovaramo stvari koje stvaraju prepreke. Ovo ponašanje može izgledati namjerno drugima, iako često nije.

Iako često govorimo o samosabotažnom ponašanju, važno je prepoznati i samosabotažne obrasce razmišljanja. Postajanje svjesnim uzroka samosabotaže ključno je za prekid tih obrazaca.

Šta uzrokuje samosabotažu?

U knjizi "Stop Self Sabotage", dr. Judy Ho objašnjava samouništavajuće ponašanje kao biološki odgovor. Postavljanje ciljeva pokreće poticaj u dopaminu, neurotransmiteru koji stvara osjećaj zadovoljstva. Međutim, kada treba doći do ostvarivanja tih ciljeva, strah od neuspjeha može potaknuti izbjegavajuće ponašanje. Kako bismo izbjegli "prijetnju", podsvjesno počinjemo izbjegavati svoje ciljeve, što se naziva konfliktom pristupa-izbjegavanja.

Samosabotaža se javlja kada postoji nesklad između naših vrijednosti i našeg ponašanja, često kada moramo ili činimo nešto što nije u skladu s onim što stvarno želimo. Također, može se dogoditi kada svjesno znamo što želimo, ali naše ponašanje ne doprinosi postizanju tih ciljeva.

Simptomi samosabotaže

Znaci samosabotaže mogu biti vrlo suptilni. Evo nekoliko uobičajenih načina na koje ljudi sebe sabotiraju – kako na poslu, tako i u drugim životnim situacijama:

  • Odbijanje traženja pomoći
  • Kontrolisanje ponašanja
  • Započinjanje sukoba s kolegama i voljenima
  • Postavljanje ciljeva koji su preniski ili previsoki
  • Izbjegavanje ili povlačenje od drugih
  • Ekstremna samokritika
  • Izmišljanje izgovora ili prebacivanje krivnje
  • Potkopavanje vaših ciljeva i vrijednosti
  • Konstantno traženje odobrenja
  • Neprijateljstvo prema tome da se za sebe izjasnite

Kako se prestati samosabotirati?

1. Razvijte samosvijest

Kako se samosabotaža manifestiuje u vašem životu? Često odgađate početak projekata ili potičete nesuglasice s drugima? Počnite svoje istraživanje rečenicom: "Želim postići (cilj), ali uvijek radim (ponašanje)." Identifikovanjem cilja i ponašanja koje ga "blokira", možete početi razumjeti šta vam negativno ponašanje zapravo govori.

U mnogim situacijama, samouništavajuće ponašanje proizlazi iz anksioznosti. Anksiozna ponašanja mogu nas potaknuti na izbjegavanje onoga što trebamo učiniti kako bismo postigli svoje ciljeve. U ovom slučaju, ne izbjegavamo sam cilj, već percipirane negativne posljedice povezane s njim, uključujući i negativne emocije koje s njim povezujemo.

2. Stvorite plan – i učinite to

Kreiranje planova rada predstavlja koristan alat za povećanje samodiscipline i prevazilaženje prepreka. Planovi izvedbe pomažu nam fokusirati se na aspekte koje možemo kontrolirati. Evo kako možete sastaviti svoj plan kako biste se suprotstavili samosabotaži:

Specifičnost: Postavite jasne ciljeve kako biste održali fokus. Umjesto općenite izjave poput "Želim izgledati bolje", formulišite cilj precizno, na primjer, "Želim izgubiti 5 kilograma."

Mjerenje: Definišite jasne ciljeve kako biste pratili napredak. Kada postignete jedan cilj, to će vam pružiti motivaciju za postizanje novih.

Odredivost: Planirajte unaprijed kako biste prevladali prepreke koje se mogu pojaviti. Očekujte izazove, ali razvijte strategiju za njihovo prevazilaženje.

Povećajte izglede za uspjeh: Uključite svoje prijatelje i porodicu u vaše ciljeve. Podrška koju pružaju može biti ključna za vaš uspjeh. Podijelite svoje planove s njima i zamolite ih za podršku i ohrabrenje.

3. Praktikujte svjesnost

Meditacija ili joga mogu se koristiti za povećanje svjesnosti. Ove prakse mogu pomoći u smanjenju stresa i tjeskobe, što vam omogućuje da jasnije vidite svoje ciljeve. Kada ste svjesni svojih ciljeva, možete se bolje fokusirati na postizanje njih.