Lifestyle

Zapamtite: Pravilo broj 1 koje pomaže kod nepravilnog rada srca

Autor: Žene.ba
Zapamtite: Pravilo broj 1 koje pomaže kod nepravilnog rada srca

Kada osoba osjeti simptome srčanog udara svaka sekunda bitna je za spašavanje života. Na internetu se pojavila informacija o tome na koji način sami sebi možemo spasiti život u slučaju infarkta.

Nelagodan osjećaj, bol u prsima, brz i nepravilan puls, znojenje, mučnina neki su od simptoma srčanog udara.

U slučaju srčanog udara svaka sekunda bitna je za spašavanje života, a vrlo je važno znati i što trebate prvo napraviti u slučaju da osjetite simptome srčanog udara. Na internetu se pojavila informacija da si u slučaju infarkta možete pomoći energičnim i neprekidnim kašljanjem, nalik onom kad iskašljavamo sekret iz pluća. No, može li nam kašljanje zaista spasiti život u slučaju infarkta?

Spasonosno kašljanje

Srčani udar preozbiljno je stanje da bi kašljanje bilo dovoljno da pomogne bolesniku. Kašljanje može ponekad pomoći jedino u slučaju srčane aritmije. Patite li od srčane aritmije, pomognite si tako da se udisaj i kašalj ponavljaju svake dvije sekunde bez prestanka sve dok ne osjetite da srce opet kuca pravilnim ritmom ili dok ne stigne pomoć.

Naime, duboko disanje unosi kisik u pluća, a pokreti koje izaziva kašalj dovode do pritiska na srce i održavaju cirkulaciju što pomaže vraćanju normalnog srčanog ritma. Želite li saznati koliko je doista zdravo vaše srce, napravite ovaj kratki test.

U slučaju srčanog udara najbolji način na koji si osoba može pomoći je da što prije potraži pomoć liječnika. Dakle, čim osoba osjeti bol, potrebno je potražiti liječničku pomoć.

Da li biste ih nosile?

Crocsice s biserima: Modni izazov za samo najodvažnije

THE TORTURED POETS DEPARTMENT

Taylor Swift započinje novu eru

Slavi 24 godine ljubavi

Victoria Beckham otkrila tajnu za sretan brak