Lifestyle

Znakovi da unosite previše šećera u organizam

Autor: Žene.ba

Koliko prekomjeran unos šećera ugrožava ljudsko zdravlje otkriva šokantno saznanje Sveučilišta u Kaliforniji iz rujna 2016. prema kojem su vodeće šećerne industrije potkupile istraživače s Harvarda da lažiraju rezultate o utjecaju masti i šećera na organizam.  Ranije procjene Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) bile su da naš metabolizam bez problema može preraditi od šest do devet čajnih žličica šećera na dan, odnosno da do 10 posto ukupnih kalorija za prosječnu zdravu odraslu osobu može doći od šećera.

No u to treba uračunati stolni šećer, koji dodajemo u kavu, kao i sirupe koje konzumiramo s prerađenom hranom i sokovima. Jedna limenka gaziranog pića - dosta šećera za jedan dan! WHO je istodobno dao i dodatnu “uvjetnu preporuku” da se unos šećera dodatno smanji na 5 posto od ukupnog energetskog unosa, što je oko 25 grama ili šest čajnih žličica. A već kad bismo uzeli u obzir granicu od 10 posto, jedna limenka slatkog gaziranog pića (40 grama šećera), dosegla bi dozvoljene dnevne količine šećera, što govori koliko smo malo svjesni količina šećera koje unosimo.

Prekomjeran unos hrane ili odabir specifičnih, umjetno proizvedenih namirnica osobito onih bogatih šećerima ili mastima povezuje se s ovisničkim ponašanjem. Rezultati prikupljeni testiranjem na životinjama pokazuju kako nakon unosa velikih količina šećera dolazi do promjena u mozgu koje su vrlo slične onima koje se javljaju nakon konzumacije droga poput heroina ili kokaina. Veza s nastankom raka Postoje znanstveni dokazi koji povezuju unos šećera i nastanak karcinoma gušterače. Znanstvenici tvrde kako je najvjerojatniji razlog hiperglikemija i hiperinzulinemija. Unosom hrane koja sadrži jednostavne šećere dolazi do naglog povećanja glukoze u krvi i velike potrebe za inzulinom što postepeno dovodi do preopterećenja gušterače i smanjivanja osjetljivosti stanica na inzulin. Visok unos šećera i hrane koja obiluje šećerom doveden je u vezu s karcinomom gušterače, ali i s povećanim rizikom od karcinoma jednjaka, tankog crijeva i pluća.

Simptomi unosa previše šećera Oslabljen imunitet - česte pojave prehlada, infekcija, viroza Manjak energije - stalan umor unatoč dovoljnoj količini sna Česta želja za slatkim - nastaje kao posljedica ovisnosti Depresija - velike količine šećera dokazano utječu na anksioznost, loše raspoloženje i depresiju Problematična koža - prištići i akne čest su pratitelj unosa previše šećera Debljina - iako se ne jede količinski puno, u prehrani je puno šećera Visok krvni tlak - prema studijama ljudi s hipertenzijom često imaju i povećane razine šećera

Express.hr