Lifestyle

Znate li da nasilje možete prepoznati bez da vam neko kaže riječima?

Autor: Žene.ba
Znate li da nasilje možete prepoznati bez da vam neko kaže riječima?

Da li ste znali da nasilje možete prepoznati i reagirati, bez da vam neko kaže riječima da je u opasnosti?

Znak rukom kao signal za pomoć, koristi se u brojnim situacijama u kojima nije moguće da osoba pokaže da joj je potrebna pomoć.

Poznavajući ovaj znak, više ljudi može reagirati kada osoba koja je u opasnosti pokušava dati do znanja da joj je potrebna pomoć.

Signal rukom omogućava žrtvama nasilja da potajno pozovu pomoć otvaranjem dlana i savijanjem palca prema unutra, a onda savijanjem preostalih prstiju preko palca. Video koji pokazuje signal za pomoć možete pogledati OVDJE.

U mjesecu junu, Institut je Narandžasti dan obilježio u saradnji sa Sarajevskim ratnim teatrom (SARTR), a saradnja je rezultirala upravo ovim videom.

Institut za razvoj mladih KULT već skoro deceniju, kroz različite aktivnosti, neumorno doprinosi obilježavanju Narandžastog dana. Narandžasti dan – dan podizanja svijesti o rodnoj ravnopravnosti i borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama izuzetno je važan i tema je koju je potrebno što više naglašavati kako bi se ohrabrile žene i djevojčice žrtve nasilja da progovore, ali i kako bi se osigurao bolji i sigurniji život bez nasilja za sve žene i djevojčice u društvu.

Različitim aktivnostima, svaki mjesec, Institut upoznaje javnost o prisutnosti nasilja nad ženama i djevojčicama, educira mlade o načinima prijave i prevencije nasilja, o rodnoj ravnopravnosti i pravima žena i djevojčica u našem društvu, te šalje poruke podrške žrtvama nasilja.

U ovom relativno dugom periodu, u obilježavanju Narandžastog dana svoju podršku Institutu pružile su brojne institucije, udruženja, neformalne grupe i pojedinci, koji su prepoznali važnost obilježavanja ovog dana i problema nasilja nad ženama i djevojčicama – koji je zapravo problem cijele zajednice.

Nasilje nad ženama i djevojčicama grubi je oblik kršenja osnovnih ljudskih prava i rasprostranjen je društveni problem u svijetu, a Bosna i Hercegovina nažalost nije izuzetak. Preliminarni rezultati analize o položaju i potrebama mladih u BiH, koju je proveo Institut za razvoj mladih KULT 2021. godine, pokazali su da je nasilje u različitim oblicima prisutno i među mlađim kategorijama društva, ali i da mladi ne razumiju i ne znaju prepoznati nasilje, te da su stereotipna stajališta o rodnoj ulozi žena i muškaraca u društvu i dalje prisutna među mladim osobama.

Uočavanjem, prepoznavanjem i dijeljenjem signala za pomoć moguće je podići svijest građana kada je riječ o ovom problemu, ali i pomoći nekome da izađe iz nasilja i promijeni svoj život.

Institut za razvoj mladih KULT se zahvaljuje Sarajevskom ratnom teatru na prepoznavanju važnosti ove teme, učešću i uspješnoj saradnji!

(Žene.ba)