Proizvode kolagen

Bakreni peptidi 'brišu' bore i rješavaju akne

Autor: Žene.ba
Bakreni peptidi 'brišu' bore i rješavaju akne
Foto: Ilustracija

Bakar igra ključnu ulogu u proizvodnji kolagena i vezivnog tkiva kože te podržava stvaranje melanina, koji je odgovoran za boju kože i kose. Bakreni peptidi dodatno čine kožu čvršćom, zaglađuju je i ublažavaju bore.

Za početak, bakreni peptidi se nanose na kožu, a ne ubrizgavaju. Kada je preparat koji ih sadrži formulisan na pravi način i isporučen na kožu u stabilnom stanju, bakreni peptidi pomažu u obnavljanju veza između aminokiselina koje čine proteine, što rezultira više kolagena i elastina. Kada je koža elastičnija, bore su manje vidljive i teže se formiraju. Ovaj rezultat se dobija upotrebom različitih vrsta peptida, a bakar je samo jedan od njih.

Bakar ima ključnu ulogu u proizvodnji kolagena i vezivnog tkiva kože te podržava proizvodnju melanina, odgovornog za boju kože i kose. Bakreni peptidi djeluju tako što čine kožu čvršćom, zaglađuju je i ublažavaju bore potičući sintezu kolagena i elastina, dok istovremeno smanjuju oksidativni stres.

Iako su mnogo blaži od retinoida, bakreni peptidi mogu izazvati reakciju u vidu crvenila i osipa, što zavisi kako od osjetljivosti same kože tako i od upotrebe: sa peptidima bakra se lako može pretjerati, manje je više.