Za ljepšu kožu

Donosimo savjete za pravilnu upotrebu ulja za čišćenje lica

Autor: Žene.ba
Donosimo  savjete za pravilnu upotrebu ulja za čišćenje lica
Foto: Ilustracija

Double cleansing metoda potiče iz Južne Koreje, zemlje poznate po naprednim skincare proizvodima i tehnikama. Ova metoda, koja se koristi kako bi se postigao "glass skin" efekat, podrazumijeva čišćenje lica u dva koraka. Prvi korak uključuje upotrebu uljne umivalice, dok se drugi korak sastoji od umivanja vodom baziranim sredstvom. Iako zvuči jednostavno, pravilna upotreba ulja za čišćenje lica zahtijeva određene smjernice.

Double cleansing metoda se smatra ključnom za postizanje glass skin efekta, ali mnogi koji je primijenjuju nisu zadovoljni rezultatima. Neki se suočavaju s pojavom bubuljica, dok drugi ne primjećuju nikakve promijene na koži. Rješenje ovog problema leži u pravilnoj upotrebi ulja za čišćenje lica. Ako i vi ne vidite željene rezultate, vjerovatno nepravilno koristite ulje za čišćenje. Evo nekoliko smjernica za pravilnu upotrebu.

@skinwithjayme Replying to @christakarlson #oilcleansing #doublecleanse #skin1004 #skin1004cleansingoil ♬ original sound - skinwithjayme

1. Nanesite proizvod na suhu kožu

Jedan od ključnih koraka prilikom korištenja ulja za čišćenje lica jeste nanošenje na suhu kožu. Ovo omogućava ulju da efikasno ukloni prljavštinu, znoj i šminku sa vašeg lica. Nekoliko kapi ulja nanesite na dlanove i nježno masirajte po licu kružnim pokretima. Ako nosite jaku ili vodootpornu šminku na očima, možete koristiti natopljeni pamučni jastučić s uljem i držati ga preko očiju nekoliko trenutaka. Ovo će pomoći da se maskara i ajlajner rastvore, olakšavajući proces čišćenja.

2. Dodajte vodu

Nakon što ravnomjerno rasporedite ulje po koži, dodajte malo vode i masirajte lice kako biste stvorili blagu pjenu. Ovo će transformisati ulje u nježnu, mliječnu emulziju koja će temeljito očistiti kožu od nečistoća. Blago masirajte lice dok se ulje ne pretvori u emulziju, posebno obraćajući pažnju na problematična područja poput T-zone i obraza. Ovaj korak je ključan jer omogućava vodi da prodre u pore, dok ulje izlazi iz njih.

@danicolexx The best hack for clogged pores is double cleansing BUT you need to make sure you’re doing it correctly 😊 #koreanskincare #texturedskin #clearskin #kbeautyhacks #kbeautytips #skincareroutine ♬ THE 2024 Summer Song - Stan :)

3. Isperite mlakom vodom

Kada završite s masiranjem, isperite lice mlakom vodom. Mlaka voda je najbolji izbor jer previše topla voda može isušiti kožu. Pažljivo isperite lice dok ne uklonite sve ostatke ulja i šminke.

4. Nastavite proces double cleansing metode

Nastavite sa procesom double cleasning metode tako što ćete nanijeti umivalicu na bazi vode. Ovako osiguravate da ne ostane ni trunka ulja ili prljavštine u vašoj koži tokom noći. Nakon toga, nastavite sa svojom skincare rutinom.