Lagane i prozračne

Kreme sa zaštitnim faktorom su bitne, a evo i zašto

Autor: Žene.ba
Kreme sa zaštitnim faktorom su bitne, a evo i zašto
Foto: Ilustracija

Svaki dan sunce postaje sve intenzivnije, što nas podsjeća da je važno koristiti kreme sa zaštitnim faktorom (SPF) čak i u hladnijim mjesecima. Koža lica je posebno osjetljiva i zahtijeva posebnu njegu, stoga su kreme sa SPF-om ključne za očuvanje zdravlja kože. S obzirom na raznolikost proizvoda na tržištu, odabir najbolje kreme sa SPF-om ovisi o redovnoj upotrebi.

Nekada je bilo izazovno pronaći SPF koji ne opterećuje kožu lica ili ne ostavlja neugledne bijele tragove. No, sada imamo širok izbor laganih SPF formula koje odgovaraju svakom tipu kože. Većina vrhunskih krema za sunčanje za lice sada je lagana i formulisana tako da se lako uklapa u vašu rutinu njege kože i šminkanja. Postoje čak i tonirane SPF kreme koje su idealne za ljetne mjesece, kada želimo lagani osjećaj na koži bez teških pudera, ali uz pružanje potrebne zaštite.

View this post on Instagram

A post shared by IDA ERIKSSON (@idaerikssoon)

Zašto je SPF važan?

Stručnjaci su nedvojbeno potvrdili da je SPF najvažnija mjera koju možemo poduzeti za zaštitu naše kože. UVA zrake sunca su aktivne tokom cijele godine i prodor su kroz oblake i prozore. Ove zrake prodoraju duboko u kožu, uzrokujući poznate promjene poput bora i tamnih mrlja te čak povećavajući rizik od raka kože.

View this post on Instagram

A post shared by Sasha Mei (@sasha.mei)

Krema sa SPF-om 30 do 50, kada se pravilno koristi i nanosi u izdašnim i ravnomjernim slojevima, pruža adekvatnu zaštitu od štetnih UV zraka sunca. SPF ispod 30 nije dovoljno učinkovit, dok onaj iznad 50 može stvoriti lažni osjećaj sigurnosti s nepotrebnim aktivnim sastojcima. Kada govorimo o izdašnom nanošenju, to znači nanijeti dovoljnu količinu, pa čak i dodati još malo, s uobičajnom praksom ponovnog nanošenja svaka dva sata.