Maslac za tijelo ima znatno čvršću, masniju, i gušću teksturu od losiona, namijenjen je hidrataciji i omekšavanju suhe kože tijela. Budući da ne sadrži vodu poput nekih krema i losiona, ne uzrokuje isušivanje kože.
Pravljenje maslaca za tijelo je prilično jednostavno, a sve što vam je potrebno su nekoliko sastojaka. Preporučuje se da domaći prirodni maslac za tijelo koristite u roku od 6 do 8 mjeseci i čuvate ga u hermetički zatvorenoj posudi, izvan dohvata sunčeve svjetlosti.
Kako se koristi maslac za tijelo?
Maslac za tijelo koristi se na sličan način kao i losion - trebate ga umasirati u kožu kako bi se upio. Preporučuje se upotreba nakon tuširanja kako bi se poboljšala apsorpcija. Maslac možete nanositi na tijelo prema potrebi kako biste omekšali i hidratizirali kožu.
Važno je napomenuti da su maslaci za tijelo vrlo masni, stoga će vašoj koži trebati nekoliko minuta da ih potpuno upije.
Maslac za tijelo – izrada
Shea maslac ima blagi prirodni miris i mrvičastu teksturu. S druge strane, kakao maslac miriše kao čokolada i ne može se koristiti sam u pripremi jer smjesa može ispasti jako tvrda, pa se preporučuje miješanje s drugim maslacima i uljima.
Pri izradi prirodnih maslaca za tijelo kod kuće dodaju se ulja kao što su:
- kokosovo ulje
- bademovo ulje
- jojobino ulje
- ulje avokada
- maslinovo ulje
- ulje slatkog badema
Najčešće se dodaje i par kapi esencijalnih ulja kako bi maslac imao ugodan miris, ali taj sastojak možete preskočiti. Za izradu je potreban mikser s pjenjačom.
U nastavku se nalazi recept za izradu prirodnog maslaca za tijelo pogodnog za suhu kožu. Gotov je za otprilike sat vremena.
Ako vam navedeni maslaci ili ulja ne odgovaraju, možete ih zamijeniti drugim opcijama.
Sastojci
- pola šoljice shea maslaca
- pola šoljice kakao maslaca (ili još shea maslaca)
- pola šoljice kokosovog ulja
- pola šoljice ulja po izboru (bademovo, jojobino, maslinovo itd.)
- po želji 10 – 30 kapi esencijalnog ulja (npr. lavandinog).
Priprema
U staklenu zdjelu dodajte sve sastojke osim esencijalnih ulja (ako ih koristite).
Zdjelu stavite iznad lonca s kipućom vodom kako bi se sastojci otopili.
Kada se sastojci otope, maknite zdjelu s lonca i pustite par minuta da se smjesa malo ohladi.
Sada možete dodati esencijalno ulje, ako ga koristite.
Zdjelu premjestite u hladnjak i pustite da se ohladi oko sat vremena.
Rubovi bi trebali postati malo tvrđi, a sredina bi trebala ostati relativno mekana.
Električnim mikserom mutite smjesu oko 10 minuta dok ne postane mekana.
Smjesu prebacite u čistu staklenku i držite je podalje od topline.