njega lica

Efikasni savjeti za njegu bubuljica bez čačkanja

Autor: Žene.ba
Efikasni savjeti za njegu bubuljica bez čačkanja
FOTO: Ilustracija

Nagon da bubuljicu na licu stisnete i čačkate je jak – i, nažalost, često vodi do pogoršanja stanja. Iako se čini primamljivo, ono što počinje kao brzo stiskanje može brzo postati višeminutno neprekidno pritiskanje i čačkanje, što dovodi do upaljenog, neprijatnog izgleda.

Korisni savjeti za njegu bubuljica bez čačkanja

Doktor Joshua Zeichner, direktor kozmetičkog i kliničkog istraživanja dermatologije, naglašava da je važno ne dirati akne. Iako je moguće nježno ukloniti bubuljicu, većina ljudi primjenjuje previše pritiska, uzrokujući povrede i oštećenja gornjeg sloja kože. Ovo može rezultirati infekcijama, bolom, oticanjem, pa čak i ožiljcima – što je mnogo veći problem od onog s kojim ste počeli.

Ako ste već napravili grešku, evo nekoliko savjeta kako da smanjite oštećenje i ubrzate proces ozdravljenja. Prvo, hitno prekinite sa čačkanjem. Čak i ako imate osjećaj da možete još malo pritisnuti, važno je prestati kako ne biste izazvali dodatne povrede i infekcije. Otvorene rane su ulazne tačke za bakterije, a pritisak izaziva fizičko oštećenje kože, što može dovesti do hiperpigmentacije (tamnih mrlja).

Savjeti za njegu bubuljica bez čačkanja: Ostavite bubuljice na miru

Drugi korak je upotreba vazelina i flastera. Umjesto jakih preparata za akne, kao što su benzoil peroksid ili salicilna kiselina, bolje je koristiti hidratantne tretmane. Nakon što očistite i osušite područje, nanesite debeli sloj vazelina, koji će zadržati vlagu i pomoći koži da se brže oporavi. Također možete koristiti OTC antibiotske masti kao što je bacitracin za ubrzanje procesa ozdravljenja. Preporučuje se da sve to zapečatite malim flasterom, koji štiti područje od bakterija i drži tretman na mjestu, prenosi ljepotaizdravlje.ba

Ako vam je hitno potrebno smanjiti bubuljicu, razmislite o korištenju hidrokolidnih flastera. Ovi flasteri upijaju gnoj, krv i upalne tečnosti, čime skraćuju vrijeme ozdravljenja. Izrađeni su od hidrokolidnog materijala koji privlači tečnosti iz rane, pružajući zaštitu i zadržavajući vlagu. Preporučuje se korištenje jednostavnih hidrokolidnih flastera bez jakih sastojaka za akne, jer ti sastojci mogu iritirati već osjetljivu kožu.

Svaka koža se oporavlja svojim tempom, ali ako pratite ove savjete, vjerovatno ćete primijetiti poboljšanje za nekoliko dana. Zapamtite, sljedeći put, ostavite tu bubuljicu na miru!